Kırşehir’de hani eski bayramlar diye, yaşlanan ebeveynlerimiz serzenişte bulunurlar. İçten yakınmalarıyla geride kalan günlerin özlemini dile getirirler.

Kırşehir’de hani eski bayramlar diye, yaşlanan ebeveynlerimiz serzenişte bulunurlar. İçten yakınmalarıyla geride kalan günlerin özlemini dile getirirler.
Yaşamının geçmişini anarken ve de ararken, zamane gençliğini ayıplar tarzda kalbinin derinliklerinden gelen bir yakınmayla derin nefes alarak, şimdiki gençlerin saygısızlığından ve mesuliyetsizliğinden bahsederler. Kendilerince haklı olduklarını söylerler.
Evet, onlar her zaman haklıdır ve onların haklı olduklarını 60-70 sene önceki zamanla şimdiki zamanın koşul ve şartlarının aynı olmadığını onların anlayacağı dilden ve kırmadan anlatmak biraz daha mantıklı olur. Her toplumun kendine özgü bayramları ve kutsal günleri vardır. Dini ve milli bayramlardır.
Müslümanların ortaklaşa kutladığı ve kutlanması gereken pek çok bayram, coşku ve sevinçle karşılanır ve uğurlanır. Bunların en önemlisi, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve bazı kutsal savaşların kutlanması önde gelenlerdir. Dini bayramların önem ve duygusallığı elbette başkadır. Bayram arifesinde evlerin temizliği, gelecek olan ziyaretçilerin karşılanması, sunulacak ikramların hazırlanışı ayrı bir heyecan yaratırdı.
Kurban bayramında kurbanlıkların seçilmesi ve süslenerek hazırlanması. Bayramlık elbiselerin dolaplarda çıkarılarak ütülenmesi ve yoğun bayram hazırlıklarının ardından, bayram gününün gelmesi heyecanla beklenirdi. Önce yakın akraba ve komşulardan ziyaretlerle başlayan büyüklerin el öpme ve alınan hediyeler çocukları ayrı bir mutluluk atmosferine sürüklerdi. Bayram namazında dönen büyükler, ceplerinde bayramlık sekerler ve cep harçlıkları ile küçükleri sevindirirlerdi.
Küçük aile topluluklarından ve herkesin birbirilerini tanıdığı köy ve beldelerde eskisi kadarda olmasa bile eski törenleri ve adetleri hala devam ettiren topluluklar vardır. Kentleşen yerleşim alanlarında geçim telaşında ve çalışmaktan, mahalle komşularını dahi tanımayanlar, mahalleyi geçtik aynı binada oturanlar bile birbirilerini tanımayanlar, gün geçtikçe artmaktadır.
Endüstriyel gelişmeyle beraber evlere giren ve vazgeçemediğimiz TV ekranları, komşu hatta aile bağlarını dahi zayıflatıcı boyutlara geldi. Gelişen iletişim teknoloji aracılığı ile sesli ve görüntülü olarak dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaşılma imkânına eriştik. Fakat gelişen teknoloji insanların yakın temas ve diyalogunu yok etti. Yazılan iki kelimelik kutlama mesajları saniyeler geçmeden aynı anda binlerce kişiye ulaştırılabiliyor.
Kırşehir’de eskilerin yavru icadı diye kullanmadığı yeni model aletleri, daha piyasaya çıkmadan gençlerimiz arka ceplerine kakalıyor. Yine de karamsar olmayalım ve çocuklarımıza bayramların coşku ve heyecanını yaşatmaya çalışalım.
Şimdiden Kırşehir’deki bütün okuyucularımın ve bütün Müslüman kardeşlerin bayramını kutlar, daha nice bayramlar görmesini Allah'tan niyaz ederken, bizler bayram sevinci yaşarken, sınırlarımızda vatan uğruna şehit düşen askerlerimize rahmet, anne ve babalarına ve yakınlarına başsağlığı dilerim.