Gerek muhalefette olan siyasilerden, gerekse de iktidar tarafından emekli vatandaşlarımıza verilen bayram ikramiyesinde artışa gidileceği sıkça dillendirilmişti. Zira kötü yönetilen ekonominin ağır faturasının yükünü her insanımız olduğu gibi emekli vatandaşımızda çekiyordu.

Önceki yıllarda bayram ikramiyesi olarak senede iki defa verilen 1100 TL tutarındaki miktarın, pek bir alım gücü kalmadığından dolayı mutlaka artırılması gerekirdi. Ekonomistler, yazarlar çizerler, basın, medya, sendikalar, dernekler, hatta her kesimden birçok siyasi aktörler bile emeklinin düşük maaş aldığını ve geçim sıkıntısı çektiğinden dolayı iyileştirmeye gidilmesi yönünde görüş de bildirdiler. Rakamlar telaffuz edilmeye başlanılmıştı, 1100 TL’nin üzerine artış yapılarak 2000, 2500 TL’ye çıkartılması önerilmişti. Ama en yetkili ağızdan yapılan açıklama ile emekli yine hayal kırıklığına uğratıldı.

İlk defa CHP tarafında emekli vatandaşlarımıza bayram ikramiyesi verilmesi yönünde açıklamaları yapıldığında, iktidar cephesinden “Bu para nasıl ödenecek, bütçede para yok böyle bir ödeme yapılamaz vs.” denilmişti. Ama tüm bu tür tartışmalara rağmen emekliye senede iki defa olmak üzere bayram ikramiyesi ödemesi yapıldı, halen de yapılıyor.

Demek ki memleketini zor günlerinde atıp kaçarak ülkemize sığınan yabancılara nasıl para bulunup harcanıyorsa, istenilmesi halinde bizim emeklimize de bulunuyormuş.

Bayram ikramiyesinde artış beklerken emekli vatandaşlarımız yine hüsrana uğratıldıklarını sesli olarak dillendiriyorlar. Maaş artışı ve bayram ikramiyesi konusunda günler önce emekli sendikaları taleplerini dile getirmelerine rağmen pek dikkate alınmadı. İktidardan, talepleri dikkate alınmayan emekliler aldıkları maaş ile geçinemediklerini bu nedenle de ileri yaşta olmalarına rağmen ek bir iş bile yaptıklarını dile getirerek Başkent’te eylem bile yaptılar.

Kırşehir’de ve başka illerde birçok emekli geçim sıkıntısı çektiklerinden dolayı başka işlerde çalışarak geçimini sağlamak için mücadele ediyor. Bayrama umutsuz, buruk bir şekilde girecekleri kesin. Şu anda ödenen emekli maaşı ev kirasına yetmiyor, faturaları ödeyemez durumdalar, çarşıda, pazarda, markette, mutfakta adeta yangın var.

İnsanca yaşamak emekli vatandaşımızın da hakkı, boş file, boş tencere ile geçim olmaz, olmuyor. Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddeleri fiyatları sürekli artıyor. Ev kiraları, elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor.

Ucuz ekmek almak isteyen emekliler, belediyelerin Halk Ekmek kuyruklarına mahkûm ediliyor. Bankalardan tüketici kredisi ve kredi kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü bankalara borçlu, bir bölümü de icralık duruma gelmiş durumda. Kırşehir’de görüşüp konuştuğum birçok emekli vatandaş, “Artık yeter, dayanacak gücümüz kalmadı, emekliler için insanca, onurlu ve huzurlu bir yaşam, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz” diyebilmektedirler.

İki gün önce ödenmeye başlayan 1100 TL, tutarındaki emekli ikramiyesi emeklinin çarşıdan evine gelmeden tükeniyor bile, dedik ya boş file ve boş tencere ile geçim olmaz diye olmuyor işte olmuyor.

Bütün hemşehrilerimin ve okuyucularımın 2 Mayıs Pazartesi günü idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı’nı kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.