Geçtiğimiz yıl içinde eşitli ürünlere “fiyat ayarlaması” adı altında zamlar gelmeye başlamıştı ama bu kadar değildi. 2022 yılı ile birlikte başlayan zam furyası artarak devam ediyor.

Zamların ardı arkası kesilmiyor. Gıda, yakacak, tarım ürünleri, inşaat malzemeleri, eğitim ücretleri, ulaşım ücretleri, haberleşme, ısınma, barınma v.s. aklınıza ne gelirse tüm ürünlere aralıksız gelen zamlar ve ödenmesi artık mümkün olmayan faturalar insanların sağlıklarını da ciddi anlamda tehdit eder durumda.

İnsanların yaşamlarını doğrudan etkileyen sorunların hiç birisi diğerinden ayırt edilmez, ancak şu kara kış günlerinde en temel sorunlardan bir tanesi de elektrik ve doğalgaz faturalarıdır. Artık hem doğalgaz, hem de elektrik faturaları ayrı ayrı düşünmek kaydıyla, en düşük 2500 TL maaş alan emekli bir yurttaşımız ev kirası, doğalgaz ve elektrik faturasını ödemesi halinde cebinde başkaca parası kalmaz.

Peki, bunun geçimi nasıl olacak? Mutfak harcamaları var, eşinin, çocuklarının ihtiyaçları var, giyim kuşam harcamaları var, ulaşım, haberleşme harcamaları var, en önemlisi sağlık harcamaları var.

Yeni yılla birlikte gelen zamların en belirgini bu ay doğalgaz ve elektrik faturalarına yansıtılmış durumdadır. Faturası gelen insanlarda sesli düşünmeler artıyor. Yüksek sesli konuşmalar artık zirve yapmaya başladı. İnsanların hanelerine gelen enerji faturaları belli ki ceplerini yakıyor.

Elektrik ve doğalgaz faturasını alan ödenmesi gereken tutarı görünce gözlerine inanamıyor ve bir daha bir daha bakma gereği duyuyor ama ödenecek rakam değişmiyor tabi ki.

Evet, uzun lafın kısası yukarıda mevcut faturalara bakıldığında hem doğalgaz hem de elektrik faturalarının çürümüşlüğün tarifi olduğunun açıkça göstergesi olsa gerek.

İnsanlar ağır bir yükün altında bırakılmıştır, zira bu derece yüksek tutarlı faturaların küçük gelirlerle ödenmesi mümkün değildir. Ülkeyi yönetmek üzere halktan yetki alanlar bu yanlıştan bir an evvel dönmelidirler. Elektrik temel bir insan hakkıdır, bu hak özel sektör yerine devlet eliyle yerine getirilmelidir. Üretim ve dağıtım hizmeti acilen kamulaştırılmalı ve daha ucuza mal edilmeli, milletin tüketimine daha ucuza verilmelidir.

Kırşehir’de insanlar telefonla arıyor, sokakta görenler yolumu çeviriyor ve hep yüksek tutarlı faturalardan dert yanmalar var. Bir haneye gelen elektrik ve doğalgaz faturası tarafıma gönderildi ve bende okurla paylaşma gereği duydum. Bu sadece aydınlanma ve ısınmak için gelen fatura. Bunun yiyeceği, içeceği, giyimi, eğitimi, kirası, ulaşımı, haberleşmesi, sağlığı var, nasıl olacak, kim ödeyecek bunları. Küçük gelirlerle bunların ödenmesi söz konusu olmaz öyleyse halktan yetki alanlar zamları geri çekmelidirler.

Her alanda olduğu gibi elektrik ve doğalgaz üretim, altyapı, dağıtım v.s hizmetleri de kesinlikle kamu eliyle yapılmalıdır. Aslında Isparta ilimizde yaşanan olay her şeyi açık seçik anlatmaya yetiyor ve artıyor bile.

Bilinmelidir ki, yaşamın her alanını, yapılan zamlarla pahalılaştırmak, kolayı zor kılmak millete yapılan bir zulümdür, Milletimiz bunu asla hak etmiyor ki!..