Kırşehir ESOB Başkanı Öztürk:

“ZAMLAR ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, yeni yıla girerken elektrik, doğalgaz ve yeniden değerleme oranı ile zam gelen başta BAĞ-KUR olmak üzere A’dan Z’ye her kalemde piyasaların olumsuz etkileneceğini açıkladı.

Esnafın 2022 yılına beklentilerle girdiğini, ancak yılın ilk gününde elektrik, doğalgaz, BAĞ-KUR ve SGK primlerine gelen zamların esnafın umutlarını boşa çıkardığını belirten Başkan Bahamettin Öztürk, “Esnafımızın kazancı harcamalarını karşılayamaz hale geldi. Esnafımızın bu zamların altından kalkması mümkün değil. Böyle giderse sokağımızın ışıkları sönecek. Esnafımız vitrininin ışıklarını bile açamayacak duruma geldi. Biz her zaman devletimizin yanındayız ama esnafımıza da belli destekler getirilmesi lazım. KDV ve ÖTV zamlarının esnafımıza uygun şekilde indirilmesi, BAĞ-KUR ve SGK primlerinin belirli düzeyde azaltılması ya da devlet tarafından karşılanması lazım. Her zaman birlik ve beraberlik içinde olmamız gerek ama esnafımız evine ekmek götüremez hale geliyor. Acilen esnafımıza gerekli destekler verilerek elektrik ve doğalgazda esnafımıza özel tarifeler uygulanmalı.”

“EMEKLİLİK İÇİN PİRİM GÜN SAYISI EŞİTLENMELİ”

Emeklilik için esnafın daha uzun süre beklemek zorunda kaldığının altını çizen Öztürk, “Yanında çalışan sigortalı personel 7200 iş gününü doldurduğunda emekli olabiliyorken esnaf 9000 iş gününü beklemek zorunda. Esnafımız gece, gündüz, hafta sonu, bayram demeden dükkânını açıyor. Ancak daha uzun süre çalışarak emekli olabiliyor. Bu adaletsizliğin düzeltilmesi, esnafımızın emeklilik için 5 yıl fazla bekletilmemesi için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Tüm sorunlarımızın çözülmesi için Esnaf kanunu çıkarılması gereklidir. Ülkemizdeki 2 milyon esnafın sorunlarının masaya yatırılıp buna uygun bir kanun hazırlanmalı ve zor zamanlarda en çok yıpranan kesim olan esnafımız bir daha mağduriyete uğramamalıdır” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)