Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması’na ilişkin başvuruda bulunacaklara önemli bilgiler aktardı ve son güne bırakmamaları konusunda uyardı.
Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, Kırşehir’de vergi borcu bulunan mükellefleri Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanundan yararlanmaları çağrısında bulundu.
Defterdar Yusuf Balcı, Kırşehir’deki mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabileceklerini, vatandaşlar, ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebileceklerini açıkladı.
Yapılandırma borcu ödeme işlemi için son başvuru tarihi 1 Şubat 2021’e kadar uzatıldığını ve mükelleflerin yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemden tamamlayabileceklerini ifade eden Defterdar Balcı, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen plana göre ödemelerini peşin veya taksitler halinde anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabileceklerini, İnteraktif Vergi Dairesine, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebileceğine dikkat çekti.
31 Ağustos 2020’den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayan yapılandırma işlemi İnteraktif Vergi Dairesi’nin (www.ivd.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılacak. 7 gün 24 saat online gerçekleşen yapılandırma borcu ödeme başvurusunu tamamlayan mükellefler, 6-9-12 ya da 18 taksitle borcunu ödeyebilecek. Peşin ödemelerde ise faiz silme olanağı sağlanacak.
         Kırşehir Defterdarı Balcı açıklamasında, çeşitli kamu alacaklarında düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması’na ilişkin detaylı bilgilendirmede bulundu.
         Kırşehir Defterdarı Balcı, konuya ilişkin açıklamasında, içinde bulunduğumuz pandemi sürecine dikkati çekerek, bu kanundan yararlanmak isteyenlere, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması imkanından faydalanabileceklerini söyledi. İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasının, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan hizmetlerin zaman ve yer koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin bir şekilde elektronik ortamda yapılabilmesine imkan sağlayan güvenilir, etkileşimli, yeni nesil bir sistem olduğunu belirten Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, bu uygulamadan 7/24 faydalanma imkanı bulunduğunu bildirdi.
         Kırşehir Defterdarı Balcı, açıklamalarında şunları kaydetti; “Vergi borcu yapılandırma başvurusu, vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. SGK borçları, MTV borcu ve öğrenim kredisi olarak bilinen KYK borcu yapılandırma süreci, e-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinden gerçekleşecek. 7256 sayılı kanun kapsamında yapılan başvuru işlemi için İnteraktif Vergi Dairesi girişini sağlamak için kullanıcı kaydı ya da E-Devlet şifresi gerekiyor.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSUNDA SON GÜN 1 ŞUBAT
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, vatandaşları yapılandırma avantajlarını kaçırmamaları için uyardı. Kaya, yapılandırma avantajlarının son tarihinin 1 Şubat olduğunu hatırlattı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, vatandaşların yapılandırmanın avantajlarından yararlanmaları için başvuru süresinin uzatıldığını belirterek son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 tarihinden 1 Şubat 2021 tarihine, ilk taksit son ödeme tarihinin ise 28 Şubat tarihinden 31 Mart 2021 tarihine uzatıldığını söyledi.
Sigortalı ve işverenlerin 1 Şubat 2021 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerektiğini ifade eden İl Müdürü Kaya, “Başvurular e-sigorta, e-devlet kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir” dedi.
Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Hem 1 Şubat tarihinde sona erecek başvuru süresi hem de Ocak sonu olan ilk taksit ödemeleri bir ay uzatıldı.
Karar şu şekilde: 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3’üncü maddesi ile 4’üncü maddesinde (onüçüncü ve ondördüncü fıkraları hariç) yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin anılan maddelerde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatılmasına, 7256 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin onaltıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir.
Vergi borcu yapılandırma ne zaman bitecek SGK, KYK, trafik borcu yapılandırma başvuruları e-devlette devam ediyor.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
         Mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilecek. Vatandaşlar, ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebilecek. Mükellefler, yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemden tamamlayabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen plana göre ödemelerini peşin veya taksitler halinde anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabilecek.
         İnteraktif Vergi Dairesine, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebiliyor.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMASINA DAİR ESASLAR
         Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7256 Sayılı Kanun Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.
         Tebliğle, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları, il özel idareleri ile belediyeler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) ait alacakların yapılandırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlendi.
         Bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçları için kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuruda bulunabilecek. Mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla da başvuru yapabilecek.
         Borçlular, birden fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracak.
Mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler, sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili vergi dairesine yazılı başvuru yaparak kanun hükümlerinden yararlanabilecek.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan vazgeçmesi gerekecek.
Kanundan yararlanmak için elektronik ortamdan başvuranlar, düzenleme kapsamındaki borçlarıyla ilgili davalar bulunması halinde, ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak müracaat edecek.
Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, “gib.gov.tr” adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasından kullanıcı kodu ve şifresi bulunan, e-Devlet şifresi bulunan, ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden şifre edinen gerçek ve tüzel kişilerin yararlanabileceğini belirterek, bu uygulamayı kullanmak için herhangi bir başvuru yapılmasına da gerek bulunmadığını ifade etti.
         “Sisteme T.C. Kimlik No/Vergi Kimlik No/Kullanıcı Kodu ve şifre bilgileri ya da e-Devlet şifresi kullanılarak direk ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilir” bilgisini veren Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, açıklamasında, 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile getirilen kolaylıklar konusunda da bilgi verdi.
         Yapılandırma Kanunuyla, vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını, yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılacağını, borçların taksitler halinde ödenebileceğini ve borçların takibiyle ilgili vergi ihtilaflarının sonlanacağını belirten Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı,  şunları kaydetti: “Yapılandırılan alacakların tamamının ilk taksit veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan taksit tutarları içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarları üzerinden indirim yapılacak ayrıca 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilecek. Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlarımıza anlatmak ve kanundan azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlatılmıştır. Başkanlığımız tüm personeli ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Vatandaşlarımız kamuya olan borçlarını kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek.”
         Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizinin Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık yüzde 75 oranında azaltıldığına dikkati çeken Defterdar Balcı, “ Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında, yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ise ceza tutarından da ayrıca yüzde 25 oranında indirim yapılıyor” bilgisini verdi.
         Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birinin de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesi olduğunu belirten Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, ilk 2 taksiti ödemeyenlerin kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaklarını bildirdi. 
Balcı, kanunla ilgili her türlü üçyüzaltmışbeş soruya Gelir İdaresi Başkanlığının “gib.gov.tr” adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabileceğini belirtti. (HABER: BEYHAN BALLI)