CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Meclis’teki bütçe görüşmelerinde konuştu:

“ÜCRETSİZ İZNİN BİR SONRAKİ AŞAMASI İŞSİZ KALMA TEHLİKESİDİR”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı.
Milletvekili Metin İlhan, kamu bütçesinin belirli bir vizyona sahip olarak özellikle üretim ve istihdamı artıracak, dar gelirli vatandaşlarımız için yaşamsal refahı tabana yayacak, büyümeyi artıracak ve kişiyi günümüz rekabetçi dünyasına uyum sağlayabilecek hale getirecek şekilde tasarlanması gerektiğini belirterek sözlerine başladı.
“ÜCRETSİZ İZNİN BİR SONRAKİ AŞAMASI İŞSİZ KALMA TEHLİKESİDİR”
İlhan, sözlerini, Plan ve bütçe komisyonunda yapılan görüşmelerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un uzun uzadıya ücretsiz izne çıkarılan 2 milyon çalışana 5,1 milyar lira ödediklerini anlattığını, İlk olarak bu rakamın oldukça yetersiz ve kaynağının İşsizlik Sigortası Fonu, ikincisi ücretsiz iznin bir sonraki aşamasının ise işten çıkarılma tehlikesi olduğunu, ekonomik krizlerle sarsılan ülkemizin Pandemi ile daha da derinleşen bir krizi yaşadığını ve bu sebeple Hükümet’in bu süreçte öncelikli olarak hedefi çalışanın iş güvencesini sağlaması gerektiğini belirterek, 2 milyon esnaf kepenk kapatmışken, işsizlikte Cumhuriyet tarihi rekorları kırılırken 12 milyon gibi bir işsizlik rakamı ortadayken güllük gülistanlık bir hava varmış gibi yapılan bu açıklamanın devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını belirterek sürdürdü.
“YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE GELİNCE MİLYAR DOLARLARI, KURUŞMUŞ GİBİ TEREDDÜT ETMEDEN DAĞITANLAR İŞ ASGARÎ ÜCRETLİYE GELİNCE KAYNAK SIKINTISI ÇEKTİĞİMİZİ SÖYLÜYORLAR”
Milletvekili Metin İlhan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bir diğer önemli konu gündemin üst sıralarında yer alan asgari ücret artışıdır... Kamu-özel sektör yatırımları adı altında yandaş müteahhitlere gelince milyar dolarları, kuruşmuş gibi tereddüt etmeden dağıtanlar iş asgarî ücretliye gelince kaynak sıkıntısı çektiğimiz noktasında; vatandaşlarımızı, toplum mühendisliğinde yeni çığırlar açarak ikna etmede muazzam başarılar göstermekteler... Ancak, artık takke düştü kel göründü. "Asgarî ücret bir ailenin geçimine yeterli mi" sorusuna, cevap veremeyen bir bakana şahit olduk. Asgari ücret vergiden muaf olmalı ve insanca yaşanabilir bir seviyeye yükseltilmelidir. “
“TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAAŞLARINA SEYYANEN EN AZ BİN LİRA ZAM YAPILMASI ŞARTTIR”
İlhan, Kovid ile mücadelede fedakarca çalışıp büyük emek veren sağlık çalışanlarını da gündeme getirdi:
“Bakınız, bizler yapılan hizmete karşı takdirimizi her zaman sunmuşuzdur. Ancak yanlış olanı da söylemek, haksızlığa karşı durmak da asli görevimizdir. Pandemi sürecinde sağlık çalışanları fedakarca tüm yükü sırtlamışken, en az savaş kadar zor olan Kovid ile mücadelede hayatlarını kaybedip görev şehidi sayılmamışken, döner sermaye ile ilgili boş sözler verilip bir hemşireye 7 lira ek ödeme yapılmışken Hükümet, koşa koşa gidip "ticari sır” gerekçesiyle vatandaşından gizlediği döviz garantili ihalelerinin ödemelerini yaptı.  Alkıştan başka hiçbir katkı sunmadığımız sağlık çalışanlarına emeklerinin karşılığını vermek bu meclisin boynunun borcudur. Bu sebeple boş sözleri bir yana bırakıp ivedilikle tüm sağlık çalışanlarının maaşlarına seyyanen en az bin lira zam yapılması şarttır. “
“ENGELLİLERİN EĞİTİM ALMA VE İŞ BULMA OLANAKLARININ SON DERECE SINIRLI OLDUĞU BİR GERÇEKTİR”
Milletvekili Metin İlhan, bir diğer önemli konu olan engelli, kadın ve çocuk politikaları ile ilgili şunları ifade etti:
“Değerli Milletvekilleri, Engelli ve kadın politikaları da acilen müdahale edilmesi gerekilen toplumsal sorunlarımızdandır... Engelli ve muhtaç olanlara maddi desteğin sağlanması, sosyal devlet olmanın gereğidir. Kötü ekonomi yönetimi sonucu alt gelir grubunda oluşan devasa genişlemeye çok az düzeyde yapılan yardımları öve öve anlatmak bu konudaki eksiklikleri yeterliymiş gibi göstermek doğru değildir. Ülkemizde yaşanan, kadına şiddet başta olmak üzere kadınlarımızın maruz kaldığı tüm negatif ayrımcılıkların en temel sebebi eğitimde ve kadın istihdamında çok geri olmamızdır. İktidarda olduğunuz her yıl ile doğru orantılı olarak artan kadına şiddet vakaları ve erken yaşta evlilikler bitmediği ve kadını hayatta eşit konumlandırmadığımız sürece bu sorunu aşmanın imkansız olduğu bilinmelidir. 
Ülke nüfusumuzun yüzde 10'u engellilerden oluşmaktadır. Engellilerin eğitim alma ve iş bulma olanaklarının son derece sınırlı olduğu bir gerçektir. Bu sebeple aileler, engelli ebeveynlerine de istihdamda pozitif ayrımcılık yapılmasının zaruri olduğunu ısrarla talep etmekteler.  Çocuklarla ilgili politikalar da günü kurtarmaya yöneliktir. TÜİK verilerine göre 720 bin ancak gerçekte 2 milyona yaklaşan çocuk işçi sayısı, çocuk istismarının önüne bir türlü geçilememesi, cezaevlerinde bulunan 0-6 yaş arası çocuklarımızın yaşadığı dramlar ve engelli çocuklarımızın başta eğitim ve sosyal yaşama uyum olmak üzere mevcut sorunlarının varlığı da geleceğimizi inşa edecek çocuklarımız için yeni politikalar belirlenmesini zorunlu kılmaktadır.”
“HÜKÜMETÇE HAKLARI GASP EDİLEN EYT'LİLER, 3600 SÖZÜ ALAN ANCAK YILLARDIR BEKLEYEN DEVLET MEMURLARI DA ÇÖZÜM BEKLEMEKTELER”
İlhan, çalışma hayatındaki sorunlar ile ilgili görüşlerini dile getirdi:
“Çalışma hayatında da durum farklı değil ne yazık ki.. %13.66 gibi düşük bir orana sahip sendikalı işçi sayısı ve çok yetersiz olan sendikal haklar ayrıca bu hakların ihlallerinde yaşanan artış, iş cinayetleri, emeği sömürülen güvencesiz, taşeron ve kayıt dışı işçilerin sorunları hali hazırda mevcutken geçen ayki torba yasada toplumun ve işçi sendikalarının büyük tepkisi sonrası ileride tekrar değerlendirilmek üzere ertelenen 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için iş güvencesi, kıdem ve ihbar hakkını ortadan kaldıracak sözde esnek çalışma modelini de Hükümet’in hafızasına aldığına tanık olduk. Ayrıca hakları Hükümetçe gasp edilen EYT'liler, 3600 sözü alan ancak yıllardır bekleyen devlet memurları da çözüm beklemekteler.”
“BAKANLIK 155 MİLYARLIK BÜTÇEYİ YETERSİZ BİR KURUMSAL ALTYAPI VE DENETİMLE NASIL YÖNETECEK”
İlhan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın işleyişi ile ilgili eleştirilerini yaparak sözlerini tamamladı. İlhan, bu konuda şunları ifade etti:
“Sayıştay raporuna göre iç kontrol sistemi yetersiz, sürekli açık veren, kurumsal olarak sürdürülebilir bir mali yapıya bir türlü bürünemeyen, bütçesinin yaklaşık üçte biri kadar görev zararı öngören ve SGK gibi devasa bütçeli bir kurumu olan Bakanlık 155 milyarlık bütçeyi yetersiz bir kurumsal altyapı ve denetimle nasıl yönetecek? Bunu kabul etmek mümkün müdür? Bakınız, Sayıştay raporlarında şeffaflıkla ilgili bir sürü tespit bulunmaktadır. Bunlara ilişkin neler yapılmıştır? Sayın Bakan bunları takip etmekte midir? Maalesef üzülerek belirtmek isterim ki Sayıştayca tespit edilen aksaklıkların dörtte biri ancak düzenlenmiştir. 
Sözlerime, bu bütçenin borcumuzu azaltabilecek, yatırımı artıracak, sosyal bir travmaya dönmüş işsizliği azaltacak, büyüme ve geleceğe dair toplumumuza umut verebilecek olmaması sebebiyle maalesef hayır getirmeyeceği gerçeğini belirterek ama değişim konusundaki umudumu da yineleyerek son vermek istiyorum.“ (HABER: BEYHAN BALLI)