Döviz kurlarında ve altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalara rağmen Kırşehir’de vatandaşların büyük kısmının tasarruflarını dövizde tuttukları ortaya çıktı.
    2021 yılının ilk altı ayında iller arasında döviz oranına Aksaray’dan sonra ikinci sırada yer alan Kırşehir son yapılan değerlendirmelerde Türkiye 6’ncısı oldu.
    Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye’nin 40 ilinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50’yi geçiyor. Dövize endeksli her 10 liralık tasarrufun 7 lirası dövizde duruyor. 
    Aksaray,  toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor.
Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Nevşehir’de yüzde 67.7, Yozgat’ta yüzde 67.5, Kayseri’de yüzde 64.8, Kütahya’da yüzde 62.6, Kırşehir’de ise yüzde 61.9’a ulaşıyor. 
    Dövizi en çok seven illerin Kırşehir’le birlikte İç Anadolu’nun olması dikkat çekti. Kırşehir dövizi en çok oylan iller sıralamasında 6’ncı sırada yer alıyor.
    Birkaç ay önce 8 lira olan doların 18 lirayı geçmesine rağmen Kırşehir halkının tasarruflarını döviz ve altında değerlendirmeleri dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dövize endeksli TL mevduat sistemini anlatması sonrası döviz kurunda sert bir düşüş yaşanmaya başlandı ve dolar kuru 12 liraya, Euro da 13,5 liraya kadar indi. 
    Bu kararla birlikte Kırşehir’de ellerinde döviz bulunduran vatandaşların bir kısmı paralarını TL’ye bir kısmı da TL’lerini dövize çevirmek için döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. (HABER: BEYHAN BALLI)