Bugünden iti­ba­ren pi­ya­sa­lar gö­zü­nü enf­las­yon ra­kam­la­rıy­la aça­cak, bu ve­ri­le­ri salı günü Trab­zon'da açık­la­na­cak eylül ayı ve 3. çey­re­ğe iliş­kin dış ti­ca­ret ra­kam­la­rı takip edecek.
    Tür­ki­ye'yi ge­lecek haf­ta­dan iti­ba­ren yoğun bir eko­no­mik veri gün­de­mi bek­ler­ken göz­ler bir yan­dan ih­ra­cat ve enf­las­yon ra­kam­la­rın­da diğer yan­dan da TBMM'nin gün­de­mi­ne ge­lecek torba kanun tek­li­fi gö­rüş­me­le­rin­de ola­cak.
    AA mu­ha­bi­ri­nin yap­tı­ğı der­le­me­ye göre, ge­lecek haf­ta­dan iti­ba­ren eko­no­mi gün­de­mi daha da ha­re­ket­le­necek.
    Bugün günü eylül ayına iliş­kin enf­las­yon ra­kam­la­rı belli ola­cak. Tü­ke­ti­ci Fiyat En­dek­si, ağus­tos­ta aylık bazda yüzde 1,46 ar­tar­ken yıl­lık bazda yüzde 80,21 de­ğe­ri­ni al­mış­tı. Yurt İçi Üre­ti­ci fiyat En­dek­si de ağus­tos­ta yıl­lık yüzde 143,75, aylık yüzde 2,41 artış ola­rak ka­yıt­la­ra geç­miş­ti.
    Dış ti­ca­ret ra­kam­la­rı açık­la­na­cak Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ve Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si ta­ra­fın­dan da eylül ayına ve yılın üçün­cü çey­re­ği­ne iliş­kin ge­çi­ci dış ti­ca­ret ve­ri­le­ri­nin 4 Ekim Salı günü açık­lan­ma­sı bek­le­ni­yor. 
    Dış ti­ca­ret ve­ri­le­ri, Ti­ca­ret Ba­ka­nı Meh­met Muş ile Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si Baş­ka­nı Mus­ta­fa Gül­te­pe ta­ra­fın­dan Trab­zon'dan du­yu­ru­la­cak.
    İhra­cat, ağus­tos­ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 ar­tış­la 21 mil­yar 337 mil­yon dolar olur­ken it­ha­lat da yüzde 40,4 ar­ta­rak 32 mil­yar 531 mil­yon do­la­ra çık­mış ve Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­nin en yük­sek ağus­tos ayı dış ti­ca­ret ra­kam­la­rı açık­lan­mış­tı.
    20 Ekim'de faiz ka­ra­rı bek­le­ni­yor Ağus­tos ayına iliş­kin iş­siz­lik ra­kam­la­rı ise 10 Ekim Pa­zar­te­si günü belli ola­cak.
     İşsiz­lik oranı tem­muz­da 0,3 pu­an­lık aza­lış­la yüzde 10,1 se­vi­ye­sin­de ger­çek­leş­miş­ti.
    Mer­kez Ban­ka­sı­nın ağus­tos ayına iliş­kin öde­me­ler den­ge­si is­ta­tis­tik­le­ri de 11 Ekim Salı günü açık­la­na­cak. Cari iş­lem­ler he­sa­bı, ha­zi­ran­da 4 mil­yar 10 mil­yon dolar açık ver­miş­ti.
    Eko­no­mik ge­liş­me­le­rin özel sek­tör üze­rin­de­ki et­ki­le­ri ba­kı­mın­dan 12 Ekim Çar­şam­ba günü du­yu­ru­la­cak ağus­tos ayına iliş­kin ciro en­deks­le­ri, pe­ra­ken­de satış en­deks­le­ri ve sa­na­yi üre­tim en­dek­si de ya­kın­dan takip edi­lecek. 
    Sa­na­yi üre­ti­mi tem­muz­da yıl­lık yüzde 2,4 ar­tar­ken Kur­ban Bay­ra­mı ta­ti­li­nin de et­ki­siy­le aylık yüzde 6,2 azal­mış­tı.
    Eylül ayına iliş­kin iliş­kin konut satış is­ta­tis­tik­le­ri 14 Ekim Cuma günü belli ola­cak. 
    Eylül ayına iliş­kin mer­ke­zi yö­ne­tim bütçe ger­çek­leş­me­le­ri ise 17 Ekim Pa­zar­te­si günü Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan du­yu­ru­la­cak.
    Göz­ler, 20 Ekim'de top­la­na­cak Mer­kez Ban­ka­sı Para Po­li­ti­ka­sı Ku­ru­lu (PPK) top­lan­tı­sın­da da ola­cak. Kurul, geçen ay bir hafta va­de­li repo ihale faiz ora­nı­nı (po­li­ti­ka faizi) yüzde 13'ten yüzde 12'ye in­dir­miş­ti. 
    Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın fa­iz­le il­gi­li de­ğer­len­dir­me­le­ri­nin ar­dın­dan göz­ler PKK'ya odak­lan­dı.
    Bütçe ve torba yasa tek­li­fi gün­de­mi Ekim ayıy­la bir­lik­te 2023 yılı mer­ke­zi yö­ne­tim büt­çe­si­ne iliş­kin ha­zır­lık­lar da hız ka­za­na­cak.
     Ba­kan­lık­lar, yoğun bütçe me­sa­isin­de bu­lu­nur­ken Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ile Cum­hur­baş­kan­lı­ğı St­ra­te­ji ve Bütçe Baş­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­na­cak 2023 büt­çe­si, 17 Ekim'de TBMM'ye su­nu­la­cak.
    Eko­no­mi yö­ne­ti­mi, 1 Ekim'de ya­pı­la­cak açı­lı­şı­nın ar­dın­dan TBMM'ye su­nu­la­cak torba kanun tek­li­fi­ne iliş­kin de yoğun mesai yü­rü­tecek.
     Eko­no­mik dü­zen­le­me­le­ri içe­ren torba kanun tek­li­fiy­le dar ge­lir­li­ye des­tek pa­ke­ti, Kredi ve Yurt­lar Ku­ru­mu borç­la­rıy­la il­gi­li dü­zen­le­me ile Fiyat İstik­rar Ko­mi­te­si­nin ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı gibi ko­nu­lar­da adım atıl­mış ola­cak.
    Tek­lif­le ih­ra­cat­çı fir­ma­la­rın iki tem­sil­ci­si­ne "yeşil pa­sa­port" ve­ril­me­si, ça­lı­şan­la­ra elekt­rik ve doğal gaz des­te­ği sağ­lan­ma­sı gibi dü­zen­le­me­ler de ha­ya­ta ge­çi­ri­lecek.
    Geçen yıl dev­re­ye alı­nan kur ko­ru­ma­lı mev­du­at he­sa­bı uy­gu­la­ma­sı­nın bir yıl daha uza­tıl­ma­sı da kanun tek­li­fiy­le ger­çek­le­şecek.(AA)