Türkiye Kooperatifler Fuarı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruksar Pekcan tarafından Ankara Ticaret Odası Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde yapılan törenle açılışı yapıldı.
Esnaf ve çiftçilerimizden girişimci ve tüketicilere kadar ticari yaşamın içindeki tüm aktörlerin bilinçlendirilmesi ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi için düzenlenen fuara, Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte oda başkanları da katılım sağladı. Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de stant açarak, kooperatifçiliğin ilk uygulayıcısı olan Ahilik Teşkilatı ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı yapıldı, ziyaretçilere Kırşehir Davul ve Zurna Ekibi tarafından müzik ziyafeti çekildi.
Kırşehir standını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ziyaret ederek, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Kırşehirli hemşehrimiz Necmettin Erkan ve Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk’ten bilgiler aldılar.
Bu arada Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgün, 2003'ten itibaren taleplerini hükümete ilettiklerini belirterek, ayakları yere basan bütün taleplerinin karşılık bulduğunu söyledi.
Söz konusu yıllarda TESKOMB'un Türkiye'nin en zayıf kooperatiflerinden olduğunu anımsatan Akgün, birliğin bugün en güçlü kooperatifler arasında yer aldığını aktardı.
Akgün, kooperatifçiliğin Türkiye için önemli olduğuna işaret ederek, bu alana önem verilmesini istedi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fuardaki stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Hayme Analar Kadın Kooperatifi, Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin de aralarında olduğu Türkiye'nin dört bir yanında kooperatifler fuarda stant açarak ürünlerini tanıttı.
Türkiye genelinde başarı kazanmış 170'e yakın kooperatif, Ticaret Bakanlığınca düzenlenecek Türkiye Kooperatifler Fuarı'nda buluşacak.
Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 5-8 Aralık'ta Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da "Küresel Ekonomiye Kooperatif Etkisi" temasıyla düzenlenen fuara Türkiye'nin her bölgesinden alanında başarı kazanmış 170'e yakın kooperatif katılıyor. Fuarda, kooperatiflerin yanı sıra, kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifçiliğe destek sağlayan bankalar, perakende sektörünün temsilcileri ve önde gelen elektronik ticaret firmaları, esnaf ve çiftçilerden tüketicilere kadar ticari hayatın içindeki paydaşlar buluştu.
Kooperatiflerin ulusal ve küresel pazarlarda yer almalarını sağlamak amacıyla her kooperatifin, market temsilcileri, e-ticaret firma temsilcileri ve yurt dışından gelen alım heyetleriyle birebir görüşme fırsatı bulduğu Türkiye Kooperatifler Fuarı'nda, "Uluslararası Kooperatif Deneyimleri", "Kooperatiflerin İç ve Dış Ticaret Hacimlerini Artırma Yöntemleri" ve "Yerli Üretimde Başarılı Kooperatif Hikayeleri" konularında paneller düzenlendi.
Fuarda ayrıca cam, gümüş işleme, keçe sanatı, ebru sanatı ve kaligrafi gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri devam ettiren ustaların zanaatlarını icra ettikleri alanlar da yer aldı. Fuar kapsamında, çocukların kooperatifçilik kültürü ve anlayışı ile büyümesine katkı sağlamak amacıyla "Her Gün Kooperatif" konulu bir tiyatro oyunu sahnelendi. Kooperatiflerin ürettikleri ürünlerin görücüye çıkacağı fuarda, ziyaretçiler alışveriş yapma imkanı da buldu. (HABER MERKEZİ)