Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ilimize gelerek bir takım ziyaretler gerçekleştirdi ve düzenlenen toplantıda besiciler ve çiftçilerle bir araya geldi.
Programına Kırşehir Valiliği’ni ziyaret ederek başlayan Tarım ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, ilk olarak Vali İbrahim Akın ile görüştü ve il hakkında genel brifing aldı.
Valilik ziyaretinin ardından Kırşehir Belediyesini ziyaretinde Başkan Yaşar Bahçeci’den çalışmaları hakkında bilgiler alan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, daha sonra Vali İbrahim Akın ile birlikte Neşet Ertaş’ın kabrini ziyaret ederek dua etti.
Son olarak Vali İbrahim Akın ve beraberindeki protokol ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Kırşehir Belediyesi arasında imzalanan “Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü” imza törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ilimizdeki besicilik yapan çiftçilerle bir araya geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, imza töreninde vatandaşlarımıza hitaben yaptığı konuşmada, Ahi Evran-ı Velisi, Neşet Ertaş’ı, Şeyh Edebalisi gibi önemli değerleri barındıran, kültürüyle, güzelliğiyle, tarımıyla, hayvancılığıyla örnek olan Ahiliğin kalbi Kırşehir’de üreticilerle bir arada bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.
Bakanlık olarak Kırşehir’i önemsediklerini ve ilimizi daha yaşanabilir, daha kalkınabilir bir hale getirmek için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Ülkemizde su ve toprağı bir arada yürütmemiz lazımdı. Bundan dolayı iki Bakanlık birleşti. Toprağı ve suyu bir arada yürütürken ormanı da ihmal edemezdik. Ağaç olmayınca yağış, yağış olmayınca su, su olmayınca da tarım olmaz. Bugünkü ziyaretimizde her şeyin en iyisine layık olan Kırşehir’de üreticilerle bir aradayız. Burada imzalayacağımız “Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü” üreticinin hakkını koruyacak. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Milli tarım, milli hayvancılık, milli orman ve milli su sloganıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızda Kırşehir’e de birkaç müjde vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıllarda tarım ve hayvancılık alanında Kırşehir’e 1 milyar TL civarında hibe vermişiz. Bunun karşılığında tarımsal hâsıla 3.3 kat artmış. Verdiğimiz hibelerle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık alanlarında da gözle görülür bir artış olmuş. Bakanlığımızın yakından ilgi alanında olan Kırşehir’de ve Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgesi’nde yer alan diğer illerde suni tohumlamadan doğan buzağılara ödenen 500 TL desteği 700 TL’ye çıkarıyoruz. Ayrıca, suni tohumlama dışında doğan buzağı başına ödenen 350 TL desteği de 550 TL’ye çıkarıyoruz. Kırşehir’de toplam maliyeti 37,6 milyon TL olan Akpınar Neşet Ertaş Barajı ve Boztepe Çamalak Göleti’ni de yılsonuna kadar tamamlayacağız. Yeni bir Tarım ve Orman Müdürlüğü binası yapımına da kısa zamanda başlanacak. Kırşehir’i daha da yeşillendirmek adına 15.500 dekar alana 1,5 milyon fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Kırşehir’de orman köylerinde yaşayan 30 ailemize 650 bin TL kredi ve hibe desteği sağlayacağız. Kaman-Yeniyapan ve Sıdıklı-Büyükoba köylerinde 50 dekar alanda 5 bin badem fidanını toprakla buluşturacak, 3 yıl bakımını yapacağımız fidanları 49 yıllığına ücretsiz olarak köylülerimize tahsis edeceğiz. Bakanlığımızca Kırşehir’de yürüttüğümüz hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Vali İbrahim Akın da konuşmasında, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’yi ilimizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Tarım ve hayvancılığın her daim ön planda olduğu ilimizde vatandaşlarımıza hizmetin en iyisini vermek gayretindeyiz. İlimizin tarım ve hayvancılığını, tarımsal sulamadaki durumumuzu, Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı kurumlarımızın ilimizde yürüttükleri faaliyetleri kapsamlı bir şekilde Sayın Bakanımıza sunduk. Bu sunumda Bakanlığımızdan beklentilerimizi ve taleplerimizi Sayın Bakanımıza ilettik. Bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı Sayın Bakanımıza teşekkür ediyor, kendilerini ilimizde görmekten mutluluk duyduğumuzu belirtiyoruz. Ayrıca, bugün burada imzalanan “Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü”nün de ilimize ve tarımsal üretime önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de konuşmasında, “Büyük kısmının geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı ilimizde bu konularda önemli çalışmalarda bulunuyoruz. Kırşehir’i daha da güzelleştirmek, gelecek nesillere iyi bir şehir bırakmak, şehre bir vizyon katmak adına çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, ilimizde özellikle hanımefendilerin istediği şey olan arıtma tesisi müjdesini ve daha birçok müjdeyi verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bugün imzalanan protokol ile birlikte tarım alanında daha iyi noktalara gelmiş olacağız. Bu pilot uygulama ile çiftçilerimiz ürünlerini satış garantisine alıp ekiminden hasatına kadar teknik destek alarak ürünlerini yetiştirecekler.” sözlerine yer verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ilimizdeki programına Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Bakanlık bürokratları, ilimiz protokolü, ilimiz sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler eşlik etti. (HABER MERKEZİ)