Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu:
“TABAN FİYATLAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

    
Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, Kırşehir çiftçilerinin kuraklık, dolu ve selden dolayı zarara uğradıklarını belirterek hükumetin açıkladığı hububat taban fiyatlarının gözden geçirilerek yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. 
Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e konuyla ilgili bir açıklama yapan Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, tarım girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini, açıklanan taban fiyatın gerisinde kaldığını belirterek taban fiyatların güncellenerek yeniden tespit edilmesini, çiftçi ve üretici için olmazsa olmaz bir durum olduğunu değerlendirdi. Arpa, buğday gibi hububat taban fiyatlarının açıklandığı tarihlerde gübre, mazot, ilaç ve tohum fiyatlarının bu kadar yüksek olmadığına dikkat çeken Başkanı Sinan Purcu, “Ne yazık ki 2021 yılı çiftçimiz için kara bir yıl oldu. Ekili alanları büyük zarar gördü. Kuraklık yaktı, kuruttu. Dolu ve sel yıktı geçti. Çiftçilerimizin borçlarını ödemek için elinde avucuna hiçbir şey geçmiyor. Tonu 2 bin 800 lira olan gübrenin fiyatı 5 bin 500 liraya yükseldi. Diğer ilaç, mazot ve tohumluk fiyatları da buna paralel arttı. Çiftçimiz tarlasından para kazanamayacağı için yeni sezonda tarlasını nasıl ekip dikecek? Hükumetimizin bin 750 lira olarak açıkladığı arpanın kilogram fiyatı şu an serbest piyasada 2 bin 800 lira. Dolayısıyla hükumetimiz hububat taban fiyatlarını bir kez daha gözden geçirerek güncellemelidir.” 
Çiftçilerin borçlarının en az beş yıl süreyle faizsiz ertelenmesi talebini yenileyen Başkan Purcu, “Çiftçimizin elinde avucunda yeterli parası yok ki borçlarını ödesin. Devletimiz çiftçiyi yeniden ayağa kaldırmak, nefes aldırmak ve yeniden tarlalarını ekip dikmeleri için gübre, mazot, tohum ve ilaç desteği sağlamalıdır. Yoksa bugünkü şartlarda büyük sıkıntı yaşayan çiftçimiz yeni sezonda tarlasını ekip dikemeyecek, Türkiye büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabilecek, gıda fiyatlarında büyük artış görülecektir. Çiftçilerimiz mutlaka desteklenmelidir” dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)