Döviz kuru ve akaryakıt başta olmak üzere çeşitli girdilerde yaşanan fiyat artışları Kırşehir’deki çiğ süt üreticilerinin büyük sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Süt üretim maliyetleri artarken, fiyatların yerinde sayması üzerine Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen 1. Süt ve Yem İstişare Toplantısı 14 Haziran 2021 tarihinde üyelerinin katılımıyla Neşet Ertaş Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. 
Toplantıya geniş bir katılım gösteren Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinin hayvancılık sektöründe üretim yaparken yaşamış oldukları sorunlarına, çözüm önerilerine, istek ve taleplerine yer verildi.
Üyelerin katılım yoklamasının yapılması ardından Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan tarafından açılış konuşmasını yaparak toplantının odak noktası olan Süt ve Yem Değerlendirilmesine geçildi. 
Birlik Başkanı Bülent Ozan, birlik çalışmaları hakkında üreticilere bilgi verirken Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyeleri birlik çalışmaları hakkında görüş ve önerilerini sundu. Genel itibariyle birlik hizmetlerinden memnun olduğunu belirten üreticiler oluşabilen sorunlar hakkında da beklentilerini ifade ettiler.  
Toplantıda Kırşehir ve bölgesindeki damızlık sığır yetiştiricilerinin yaşamış olduğu sıkıntılar tek tek ele alındı.
İşte üreticilerin yaşadıkları sorun ve talepler:
1. Genel itibariyle ilimiz süt fiyatları 2021 yılının ocak ayına göre ciddi bir düşüş yaşamıştır. Süt işleme tesisleri ulusal süt konseyinin tavsiye fiyatı üzerinden kalite adı altında fiyat düşürümü yapmış olup kalite konusunda şeffaf davranılmamaktadır.
2. Yem fiyatları geçmişten günümüze ciddi bir oranda artış göstermiştir. Pandemi nedeniyle sorun yaşayan üreticinin girdi maliyetlerinin afaki artması nedeniyle çıkmaza girmiştir.
3. İşletme bakım ve beslemesinden kaynaklı yaşanan verim düşüklüğü ve veteriner maliyetleri üreticileri ciddi şekilde zorlamaktadır. Serbest veteriner hekimlerin işlem ücretlerinin yüksek olması üreticileri veteriner hizmeti almaktan alıkoymaktadır. Bu nedenle birliğimizden bakım beslemeye yönelik eğitim düzenlenmesini talep etmişlerdir.
4. Suni tohumlama hizmeti alan üreticilerin bir kısmı suni tohumlamanın tutmamasından kaynaklı sorun yaşamaktadır. Bunun nedeninin araştırılması talebinde bulunulmuştur.
5. Suni tohumla da kullanılan sperma kalitesi ve pedigrisi konusunda üreticiler bilgi edinmek istemektedir.
6. Kaba yem tedariğinde sorunlar yaşanmaktadır. İlimizde sulu arazinin az olması nedeniyle kaba yemin yetersiz olması il dışına yönlenmesine neden olmuştur.
7. İlimizdeki verim düşüklüğünün nedenlerinden biriside kaliteli ırk hayvan eksikliğidir. Suni tohumla ile ırk ıslahı ile belirli bir noktaya gelen ilimiz hayvancılığı yüzde100 saf ırk düveler ile zenginleştirilmek istenmektedir.
8. İlimiz süt fiyatları bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Üreticilerimiz talebi doğrultusunda toplu bir süt toplama merkezi kurulmak istenmekte ve sütün kalitesi doğrultusunda şeffaf bir şekilde firmalara pazarlanması talep edilmektedir.
9. İlimizde yeterli süt işleme tesisinin olmaması nedeniyle sorun yaşadığını belirten üreticilerimiz tarafından birliğimizden süt işleme tesisi kurulması konusunda ricada bulunulmuştur.
10. Üreticilerin 6 ayda küpelenmesi gereken buzağıların küpeleme sürelerinin uzaması, suni tohumlamadan kaynaklı alması gereken desteği alamaması, buzağıların küpeleme işlemi gerçekleştirilmeden kaybedilmesi vb. nedenlerden kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır. Küpeleme hizmetinin birliğimiz tarafından yapılması talebinde bulunulmuştur.
11. Bu toplantı sayılarının arttırılması ve her toplantının bir öncekinin devamı olması niteliğinde tasarlanma talebinde bulunulmuştur.
Belirlenen sıkıntıların çözüme kavuşturulması için Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve üreticileri olarak yapılan çalışmaların sonuç raporu halinde üreticilere sunulacağı belirten Kırşehir ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan, “Üretim ve alın terinin gücüne inanarak çıktığımız yolda Birlik olmanın verdiği güveni hissetmekteyiz. Toplantıda alınan kararları ilgililere aktararak çözümü için bütün gücümüzü ortaya koyacağımızdan kimsenin, hiçbir üreticimizin ve yetiştiricimizin kuşkusu olmasın” dedi.  (HABER: BEYHAN BALLI)