Sosyal güvenliğin önemini, toplum üzerindeki etkisini ve yetkisini anlatmak toplumda farkındalık yaratmak adına her yıl Mayıs ayında düzenlenen Sosyal Güvenlik Haftası bu yıl 16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak.

Pazartesi günü saat 9.00’da Cacabey Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başlayacak Sosyal Güvenlik haftası dolasıyla bir açıklama yapan SGK Kırşehir İl Müdürü H. Mehmet Akdeniz, etkinliklere bütün Kırşehir halkını davet etti.

Sosyal Güvenlik Kurumunu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına katkı sağlamak amacıyla her yıl tüm yurtta 2009 yılından itibaren 16 Mayıs’ı içine alan hafta "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlanmaya başlandığını belirten İl Müdürü H. Mehmet Akdeniz, haftanın bu yılda 16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında kutlanacağını ifade etti.

Sosyal güvenlik sistemi sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağladığını belirten SGK Kırşehir İl Müdürü H. Mehmet Akdeniz, kurumun faaliyetleri hakkında şu bilgiler verdi:

“. Sigortalı çalışan kişi ve aile bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

“· Sigortalı çalışanlara iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışamadığı sürelerde maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

“· Sigortalı çalışanlara iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

“· Sigortalının aile bireylerine, sigortalı iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde ölüm geliri bağlanır.

“· Sigortalı herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanır.

“· Sigortalı, belli bir yaşa geldiğinde yine prim şartlarını da sağlıyorsa kendisine yaşlılık aylığı bağlanır.

“· Sigortalı öldüğünde eş ve çocukları ile anne ve babasına ölüm aylığı bağlanır.

“· Cenaze yardımı ve emzirme ödeneği ödenir.

“Ayrıca SGK Başkanlığımızca Covid-19 Pandemi ile mücadele sürecinde vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla uygulamaya konulan bazı tedbirlere ise aşağıda kısaca değinilmiştir:

“1- SGK, Covid-19 Pandemi sürecinde vatandaşlarımızın sağlığını koruma amacıyla e-Devlet üzerinden 143 ayrı hizmet sundu ve sunmaya devam ediyor. Hizmet dökümü, emeklilik talebi, askerlik, doğum borçlanması başvuruları, emekli aylık bilgisi, aylıktan yapılan kesintiler, isteğe bağlı sigortalılık başvurusu, banka ve adres değişiklikleri, ilaç ve rapor bilgisi sorgulama maluliyet sevk talebi gibi işlemler…

“2- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenmiştir.

“3- Kronik hastalığı nedeniyle raporla ilaç ve tıbbi malzeme alan hastalarımızın 1 Ocak 2020 tarihi veya bu tarihten sonra süresi sona eren sağlık raporları, 31 Aralık 2022tarihine kadar geçerli sayılmış, bu kapsamdaki hastalarımızın, yeni bir reçeteye ihtiyaç duymaksızın ilaç ve tıbbi malzemelerini sözleşmeli eczanelerden veya merkezlerden temin edebilmesi, üç ayı geçmeyecek sürelerde bu ilaç ve tıbbi malzemelerin bedellerinin SGK tarafından karşılanması olanağı sağlanmıştır.

“4- En düşük emekli aylığı 2500 TL’ye yükseltildi.

“5- Emekli, dul ve yetimlerimize Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram ikramiyeleri ödendi.

“6- Kredi Garanti Fonu kefaleti ile Hazine destekli kredi kullanan gerçek ve tüzel kişilerin SGK’ye borcu olmaması koşulu ertelendi.

“7- Vatandaşlarımıza temin etmekte olduğumuz solunum cihazlarının tedariki ile ilgili ilave tedbirler alındı.

“8- Pandemi olgularının tanı ve tedavileri acil sağlık hizmeti olarak tanımlandı ve böylelikle ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri kapsamına alındı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlarda ücretsiz temin edilmeye başlandı.

“9- (Covid-19) tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Türk Kızılay’ı tarafından toplanan kan plazmaları ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu sayede kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi hedeflenmektedir. Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşımaktadır.

“SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikle “immün plazma tedarik ve uygulaması” yoğun bakım tedavisi kapsamına alınmış ve böylelikle Kuruma faturalandırılabilmesine olanak sağlanmıştır.

“10- İşverenlerimize, asgari ücret desteği sağlandı.

“11- İşverenlerimize prim desteği sağlandı.

“Kurumuzun bazı çalışmalarıyla ilgili yukarıda bahsedilen hizmetlerin artarak sürdürülebilirliği mali açıdan güçlü bir ekonomik yapının varlığı ile mümkündür. Kayıt dışı istihdam hem vatandaşlarımızın refahı hem de güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi üzerinde son derece olumsuz etkisi bulunmaktadır.

“Konunun önemine binaen, ciddi yasal düzenlemeler yapılmış, ağır idari para cezaları öngörülmüştür. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere, verilmesi gereken belgelere göre çeşitli idari para cezaları uygulanır. Cezalar işverenden işverene ve belgeye göre çeşitlilik gösterir. Örneğin bir yıl bir işçiyi kayıt dışı çalıştırıldığının denetim sonucu anlaşılması halinde idari yaptırımı 14 asgari ücrete kadar para cezasıdır. Ayrıca bu işyerleri bir ay boyunca herhangi bir teşvikten de yararlanamamaktadırlar.

“Yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı ağır idari ve adli yükümlülükler doğar. Haksız rekabete neden olur ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlar. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamaz. Vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur. Her ne kadar ağır idari ceza yaptırımları mevcut olsa da mevcut durumunun iyileştirilmesi için sadece ceza ve yaptırma dayalı çalışmak konuyu çözme kavuşturmada yeterli olmayacaktır. Bunun içim Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, kayıt dışı istihdam konusunun paydaşları işçi ve işverenlerimize yönelik rehberlik programı yürütmekte ve bu konuda farkındalık yaratmaya çalışmaktayız.

“Çalışanların; çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenmeleri mümkündür. PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir, 7 gün 24 saat “Alo 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni aranabilir, telefonun kısa mesaj bölümüne “P’ boşluk ‘TC kimlik numarası’ boşluk ‘Aile sıra numarası’ yazılarak ‘5502’ye bütün operatörlerden kısa mesaj gönderilebilirler. Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir. Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na şu yollarla iletebilir: Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “Alo 170” i 7 gün 24 saat arayabilirler. En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetlerini iletebilirler. Her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve öneriler Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de yapabilirler. İşverenlerimizin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları, teşviklerinin yanmaması, hizmet verdiğimiz tüm kesime daha kaliteli hizmet vermek için kayıtlı istihdama önem vermelerini önemle hatırlatıyor, tüm vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftasını kutlar, saygılarımı sunarım.” (HABER: BEYHAN BALLI)