Sosyal Güvenlik Kurumu Kırşehir İl Müdür Yardımcısı H. Mehmet Akdeniz,
31 Temmuz'a kadar borçlarını ödemediği veya yapılandırmadığı takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırşehir İl Müdür Yardımcısı H. Mehmet Akdeniz, prim borcu olan vatandaşları uyardı
SGK Kırşehir İl Müdür Yardımcısı H. Mehmet Akdeniz, prim borcu olan vatandaşların 31 Temmuz'a kadar borçlarını ödemediği veya yapılandırmadığı takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını söyledi.
Akdeniz yaptığı açıklamada, 11-15 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası'nı ve Miraç Kandili’ni kutlayarak, “6645 Sayılı Kanun 23/04/2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girmiştir. Bu kanuna göre kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, 30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, 31.07.2015 tarihine kadar ödememeleri halinde, daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle sigortalılığı durdurulacaktır. Durdurulan sigortalılık sürelerine ait prim alacağının takibi yapılmayacaktır.
Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan çalışmaları, devam eden sigortalıların sigortalılığı 01.05.2015 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır. 30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, durdurulan sigortalılık sürelerini daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından bu sürelerin tekrar sigortalılık süresi olarak sayılması talep edilmesi hainde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihine göre borç tutarı hesaplanarak tekrar ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler tekrar sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.
Borçlarını sildiren ve hizmetini dolduran ve sağlık provizyonu alacakları da açıklayan SGK İl Müdür Yardımcısı H. Mehmet Akdeniz, “Borçlarını 30.04.2015 tarihi itibariyle silinen sigortalıların sigortalılık süresi de durdurulduğu için son bir yıl içerisinde 30 gün prim yani 2015/Mayıs ayı primini yatırmalarına müteakip 01.06.2015 tarihinde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir. Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 01/01/2012 tarihinden 30.04.2015 tarihine kadar durdurulan süreler için 5510 sayılı Kanunun 60. Maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescilleri yapılmayacaktır. Dolayısıyla bu süreye ait genel sağlık sigortası prim borcu oluşturulmayacaktır” dedi.