“Projem KOP İle Hayat Buluyor Yarışması” Kırşehir’de tanıtıldı

Tanıtım toplantısında konuşan Vali İbrahim Akın, KOP Bölgesindeki tüm lise öğrencilerini kapsayan ‘Projem KOP İle Hayat Buluyor’ yarışmasında ilimizden güzel sonuçların çıkacağına inandığını söyledi

KOP İdaresi tarafından bu yıl ilk kez uygulanacak olan ‘Projem KOP İle Hayat Buluyor’ yarışması Kırşehir Tanıtım Toplantısı yapıldı. Bölgedeki tüm lise öğrencilerinin katılabileceği ödüllü ve proje destekli yarışmada gençler yaşadıkları dünyaya ve yarınlara iz bırakacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesindeki tüm lise öğrencilerini kapsayan, hayata gençlerin gözünden bakabilecek, ihtiyaçlarını hissedip yaşadıkları kentlere kendi bakış açılarıyla şekil verebilmelerini sağlayacak finansman destekli ‘Projem KOP İle Hayat Buluyor’ yarışmasını Kırşehir’de tanıttı.

“KOP İLE CİDDİ BİR İŞBİRLİĞİ İÇERİNDEYİZ”

Kırşehir Valisi İbrahim Akın, KOP İdaresinin görev sahasına dahil edildikleri 2016 yılından bu yana sulamanın başı çektiği tarımsal projeler, jeotermal enerji, okulların kapasitelerinin geliştirilmesi ve kütüphane kurumu gibi pek çok projeye çok ciddi katkılar aldıklarını ve hala finansman desteği almaya devam ettiklerini belirterek; “KOP idaresi ile ciddi bir iş birliği yapıyoruz ve bu iş birliği içerisinde ilimize neler kazandırabiliriz konularını hep birlikte istişare ediyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız ‘Projem KOP ile Hayat Buluyor’ Proje Yarışması da bu yıl ilk kez uygulamaya koyduğu önemli bir proje. Bugüne kadar yürütülen, destek sağlanan projelerin tamamı kamu tarafından sunulan ve yine kamu kaynakları ile finanse edilen projelerdi. Ancak bu kez gençlerimize doğru bir açılım yapılıyor. Özellikle gençlerimizin projeye dahil ediliyor olması, onların ülke ve şehirlerimizin sorunlarına odaklandırılması ve yeni fikirlere öncülük edilmesi bizim için son derece kıymetli. İnanıyorum ki, bu proje kapsamında sevgili gençlerimiz bizlerin hiç düşünemediği, aklımıza bile gelmeyen çok basit ama getirisi çok yüksek fikir ve projeleri ortaya koyabileceklerdir. Bir başka güzel tarafı ise projeler kâğıt üzerinde kalmayacak ve desteklenerek hayata geçirilmesi sağlanacak. Dolayısıyla projeyi gerçekleştiren kardeşimiz yaptığı projenin sonucu görecek. Bu şehre ve ülkeye yaptığı katkıyı yaşayarak görecek ve ileriye dönük çok daha ciddi projelerinin altyapısını oluşturacak. Yarışmanın tema konularına baktığımız zaman ise bugün tüm dünyayı meşgul eden üzerinde konuştuğu tartıştığı konulara yoğunlaşıldığını görüyoruz. Biz gençlerimize güveniyor ve inanıyoruz. Onların bu ülkenin geleceği olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda da öğrencilerimiz tarafından çok güzel projelerin sunulacağını ümit ediyorum. Kırşehir eğitimde marka şehir diyorsak bu marka özelliğini projelerin hazırlanması noktasında da göstermek istiyoruz” dedi.

“GELECEĞE GENÇLERİMİZLE BİRLİKTE KOŞACAĞIZ”

KOP İdaresi olarak birlikte çalışma kültürünün gelişmesine katkı sağlamak bölgenin 2021-2023 dönemini kapsayan ‘KOP Bölge Kalkınma Programı’nı hazırladıklarını ve bu kapsamda ‘Çocukların ve gençlerin fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerini destekleyici/artırıcı, özellikle gençlerin toplumsal sorunlara yönelik çözüm üretmesi, sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik kalkınmaya destek olmasını önemsediklerini kaydeden KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin; “Bizler gençlerimizin yetkin, bilgili, kültürlü bireyler olarak insani, milli ve manevi değerlerle yetişmesini ve ülkemizin kaderinde söz sahibi olmasını bekliyoruz. Gençlerimize güveniyor; onları bugünün enerjisi, yarınların teminatı olarak görüyoruz. Coğrafyamızın ve dinamik genç nüfusumuzun avantajlarını da kullanarak ülkemizi küresel düzeyde bilgi üreten ve bilgiyi katma değere dönüştüren bir güç haline getirmeliyiz. En büyük servetimiz dinamik nüfusumuz ve gençlerimizdir. Gelişmiş ülkelerin gıpta ile baktığı genç ve dinamik nüfusumuzun sunduğu fırsat penceresini ekonomik büyüme açısından en iyi şekilde değerlendireceğiz. Birlikte koşacağımız gençlerimizle yerelden başlayıp, küresel alanda yeni başarı hikâyeleri yazacağız. Bunu da, başkalarını izleyen değil başkalarının örnek aldığı, dünyada adından söz ettiren sonuna kadar güvendiğimiz gençlerimizle başaracağız”

“FİKİRLER PROJEYE, PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK”

“Gençleri karar alma süreçlerine aktif bir şekilde dahil ederek, ülkemizin meselelerine ve çevreye duyarlı, sağlıklı ve güçlü bir gençliğin yetişmesi hedefiyle, toplumsal süreçlere katılımı için Başkanlık olarak bugün tanıtımını yaptığımız önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz” diyen KOP Başkanı Şahin, bölgedeki tüm lise öğrencilerinin ön şartsız katılabileceği yarışmada asıl kazananın Türkiye olacağını belirterek; “Yarışma ile lise öğrencilerimizin belirlenen temalara uygun sosyal, çevreci ve kültürel alanlarda kendi ilinde gözlemlediği problem ve ihtiyaçlara uygun çözüm önerileri oluşturmasını ve bunu bir proje halinde bizlere sunmalarını bekliyoruz. Yarışmanın sonunda dereceye giren öğrencilerimiz ödüllendirilirken bölgesel ve ulusal problemlere yenilikçi, sürdürülebilir çözümler sunan, uygulanabilir ve desteklemeye uygun özgün proje fikirlerini de KOP İdaresi olarak yine kendi şehrinde hayata geçirilmesi için finanse edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmalar ardından; ‘İklim Değişikliği’, ‘Suyun Etkin Kullanımı’, ‘Çevre Bilinci ve Sıfır Atık’, ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği’, ‘Akıllı Tarım’, ‘Kırsal Kalkınma’, ‘Genç İstihdamı’, ‘Eğitimde Değişim ve İnovasyon’ ve ‘Kültürel Miras’ gibi 9 ana başlıktaki yarışma kategorileri hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Yarışmaya katılmak isteyen gençler, 6 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında ‘www.projemkop.com’ internet adresi üzerinden; başvuru şartları, proje temaları ve proje hazırlama teknikleri hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilecekleri gibi geliştirdikleri projeler başvurularını da buradan yapabilecekler.

Öğretmenevi salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Kırşehir Valisi İbrahim Akın, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kırşehir Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan, İlçe Kaymakamları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile çok sayıda okul müdürü ve öğrenciler katıldı. (HABER MERKEZİ)