Döviz kurundaki sert yükselişin faturası giderek ağırlaşıyor

Paramız eriyor, döviz rekor üstüne rekor kırıyor!..

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın 200 baz puan faiz indiriminin ardından döviz kurundaki büyük artışın etkileri devam ederken 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi ile birlikte Dolar ve Euro’daki yükseliş artarak devam ediyor. 
Dövizdeki artışla birlikte akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar da iğneden ipliğe tüm ürünlere zam olarak yansımaya başladı. 
Bugün Kırşehir’de çeyrek altının fiyatı 945 liradan işlem görürken, tüm tüketim ürünlerinin pahalanması halkın alım gücünü de iyice aşağıya çekti. 
Havaların soğuması ile birlikte, geçen yıl 1.200 liradan satılan ithal kömürün ton fiyatının 3.200 liraya yükselmesi, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünlerinin de artması karşısında Kırşehir halkı kışı nasıl geçirecekleri konusunda kara kara düşünmeye başladı.
Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 200 baz puanlık faiz indirimiyle 9.27'den 9.66 TL'ye kadar yükselen Dolar Bugün sabah 9.85 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Döviz kurundaki bu artışın önümüzdeki günlerde iğneden ipliğe tüm ürünlere zam olarak yansıtılması beklenirken, Kırşehirliler bu konuda hükümetin gerekli çalışmaları zaman geçirmeden aşağıya çekecek kararlar almasını, halkın zamlarla birlikte alım gücünün çok düştüğünü, emekliler ve çalışanların maaşlarının mutlaka arttırılarak iyileştirmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ettiler. 
Hayatın her geçen gün pahalılaştığını belirten Kırşehirliler, “Döviz kurundaki hızlı yükselişle birlikte özellikle son günlerde aşırı fiyat artışları var. 2-3 yıl öncesine göre ürünlerin fiyatı yüzde 100’den fazla arttı. Hayat çok zorlaşıyor. Durum maalesef gittikçe kötüleşiyor. Fakirlerin durumu daha da kötüleşiyor. Orta halli insanlar bile artık bu dönemde çok zorlanıyor. Her yeni güne zamla uyanıyoruz. Pazara gidip sebze ve meyve alamıyoruz, markete gidince gıda alamıyoruz, zaten giyim ve kuşamı düşünecek halimiz hiç kalmadı. Ne olacak bu dururumuz? Ne zaman bu zor ve sıkıntılı süreci atlatacağız. Alım gücümüz iyice düştü, fakirleştik. Ülkemizi idare edenler artık hayat pahalılığının önüne geçmeli, alım gücü düşen herkesin maaşını iyileştirmeli” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 
Kırşehir’deki esnaflar da döviz kurundaki artışla birlikte sattıkları ürünlerin zamlarına yetişemediklerini, müşterilerine fiyat verirken utandıklarını söylediler. Bu konudaki sıkıntılarını gazetemize dile getiren esnaflar, “Bir hafta önce örneğin 50 liraya alıp 60-70 liraya sattığımız bir ürünü bir hafta sonra 100 liraya alıp tereğimize koyamıyoruz. Döviz kurundaki hızlı yükseliş önüne geçilemezse hepimiz büyük sıkıntı yaşarız. Çünkü aldığımız ürünü alım gücü düşen halkımız alamayınca biz de iş yapamayız. Bu gidişle bu kış çok sıkıntılı ve çok kötü geçeceğe benziyor. Ülkemizi idare edenler yaşanan sorunları çözmek için radikal kararlar alıp, ülkemizi düzlüğe çıkarmalı, yoksa ülke olarak gidişatımız hiç te iyiye gitmiyor” dediler. (HABER: BEYHAN BALLI)