CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye soru önergesinde bulundu.
Türkiye’de maliyetlerin artışından dolayı pancar ekim alanlarının azaldığına dikkat çeken CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye üretim azlığı ve fazlası yüzünden çiftçinin oluşan zararı karşılanıp, karşılanmayacağını sorunu yöneltti.
Milletvekili İlhan, soru önergesinde şunları ifade etti:
"Türkiye şeker sektöründe 2020 - 2021 pazarlama yılı için ülke toplamı, A kotası 2 milyon 700 bin ton olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl düşürülen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası bu yıl da yüzde 2,5'te sabit bırakıldı. Çiftçi fabrika ile yıllık ekim anlaşması yapmaktadır ancak geçen yıl taahhüt ettiği miktarı fabrikaya veremeyen bir hayli çiftçimiz bulunmaktadır. Kota doldurulamayınca bunun sonucu olarak da çiftçiye ödeyemeyeceği miktarlarda kota cezaları çıkmıştır. Kota cezalarının kaldırılmaması durumunda önümüzdeki dönemde çok sayıda üretici pancar ekimi yapamayacak hâle gelecektir. Kota uygulaması hangi taraftan bakılırsa bakılsın çiftçiyi mağdur etmektedir zira kotanın üzerinde üretim yapıldığı zaman çiftçi şeker pancarını maliyetine dahi satamamaktadır. Örneğin, geçen sene kota fazlası şeker 100 kuruşa kadar satıldı. Ayrıca maliyetinden dolayı pancar ekim alanı azaldı. Hal böyle olup kotanın altında kalınca da çiftçi cezalandırılmaktadır. Bu bağlamda;
“1. 2017 yılı sonrası özelleştirmeleri ile oluşan ve üreticiyi gerçekten de mağdur eden bu kota problemini aşma noktasında Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“2. Üretim azlığı ve fazlası yüzünden çiftçinin oluşan zararı karşılanacak mıdır?
“3. Kota uygulamasını yeni teşvik paketleriyle üretici lehine revize etmeyi planlanmakta mısınız?
“4. Kapanan şeker fabrikaları sebebiyle bazı üreticilerimize ek olarak nakliye maliyeti gelmiştir. Üretim notasında bu maliyet artışının telafisi hususunda Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“5. Kota dağılımında zaruret arz eden yeni düzenleme Bakanlığınızca hayata geçirilecek midir?" dedi. (HABER MERKEZİ)