Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurlarındaki yükselişle birlikte yükselen market fiyatları, dövizin düşmesine rağmen hala her geçen gün yükselmesi vatandaşların alım gücünü iyiden iyiye azalttı.
Kırşehir’deki marketlere giderek gıdadan, temizliğe, sebze ve meyveden giyim kuşama kadar bütün ürünlerin yanına yaklaşılmıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Pazar fiyatları ve market fiyatları arasında ciddi farklar var. Bakıyoruz pazarda farklı markette farklı. Marketlerle konuşacağız, piyasayı takip ederek gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” diye açıklama yapmasına rağmen, doların yükselişini fırsat bilerek sebze-meyve fiyatlarına zam yapan marketlerde doların düşmesinin ardından hiçbir değişiklik görülmüyor.
Bugünlerde kışı gerekçe göstererek sebze ve meyve fiyatlarını arttıran marketler, adeta krizi fırsata çevirmenin yoluna gidiyor.
Kırşehir’de hafta sonunda bazı marketlerde sebze ve meyve fiyatları da el yaktı. Domates: 8-10, patlıcan: 12-15, biber: 15-20, portakal: 3-4, mandalin: 3-4, marul:4-5 liradan satıldı.
Marketlerde bütün ürünlere gelen yüzde 100’e varan artışlar da Kırşehir halkının alım gücünü iyiden iyiye düşürdü. Temizlik ve gıda ürünlerinin her gün değişim göstermesi karşısında alışveriş yapmak için Kırşehir’deki marketleri tek tek dolaşan ve uygun gördüklerini alan vatandaşlar, marketler arasındaki fiyat farkına da anlam veremediklerini, bunun nedeninin marketlerin gereği gibi denetlenmemesinden kaynaklandığını ifade ediyorlar.
Doların yükselmesiyle gıda ürünlerine gelen zamlardan payını alan sebze-meyve fiyatlarının marketlerde pazar fiyatlarının üstünde seyretmesine tepki gösteren Kırşehirliler, marketlerin bu duruma bir an önce çözüm getirmelerini isteyerek, “Market fiyatlarının bu denli yüksek olmasıyla sebze-meyve alamaz olduk. Pazar fiyatları da bu durumdan çok farklı değil ancak marketlerin daha üst seviyeye ulaştırdıkları bu fiyat artışına artık bir dur demek gerekiyor. Bakanlığın getirdiği zorunlulukla beraber ürünlerin üzerinde geliş fiyatları da yazıyor. Meyve- sebze reyonunda geliş fiyatı ve satış fiyatı arasında resmen bir uçurum var. Bu duruma derhal müdahale edilmesi ve gerekenin yapılması gerekiyor. Böyle devam ederse hiçbir tüketici meyve-sebze alamayacak” ifadelerine yer verdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN UYARDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Marketler halkı sömürmeye devam ederse hesabını sorarız" dedi.
Marketleri uyaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kimseye zararına iş yap demiyoruz, kimseye kendini sıkıntıya sokma pahasına hareket et demiyoruz. Ancak faiz oranları düşmüş, enflasyon düşmüş, buna rağmen marketlerde sebze, meyve vesairede fiyatlar düşmüyor, hala yükseliyor. Bunu neyle izah edeceğiz? Bunun ahlaki bir temeli olamaz. Öyleyse bize düşen bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma göre bizimdir ve hesabını sorarız. Benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma göre bizimdir ve hesabını sorarız. Her şey ortada, rakamlar ortada, üreticiden çıkışı ortada ama bunlarda en ufak bir düşüş söz konusu değil. Herkesi bu konuda insafa, vicdana ve ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım. Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikâyetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler dalgalanmayı fırsat bilip karı artırma değil, gerekiyorsa karı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir. Anlaşılan bazıları ‘krizi fırsata dönüştürmek' sözünü yanlış anlıyor. Öyleyse bu yanlış anlayanlara doğruyu anlatmamız lazım. Bu sözden kast edilen elindeki mal ya da sunduğun hizmete olması gerekenden fazla fiyat istemek değil, boşlukları görerek yeni atılımlara girmektir” diye konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)