Beton, demir, çimento, PVC, cam, seramik ve diğer tüm kalemlerde çok fazla 
fiyat artışı var!.. Şehrimizdeki pek çok inşaat firması yeni projelere başlayamıyor!

İnşaat sektörünün olmazsa olmazı olan çimento ve demir başta olmak üzere birçok girdilerdeki fiyatların 3-4 kat artması, konut üreten firmaları zorda bıraktı. 
İnşaat maliyetlerinin artması yetmiyormuş gibi bir de sektörde yaşanan bir takım sıkıntılara dayanamayan müteahhit firmalar ya faaliyetlerini durdurdu, ya da ağır aksak devam ediyor.
İnşaat maliyetleri yüzde 200-300 oranında artarken, şehrimizde yap-satçı firmaların daha inşaata başlamadan topraktan sattıkları konutları tamamlamakta büyük sıkıntı içine girdikleri ve bu nedenle pek çoğunun iflasa sürüklendiği öğrenildi. 
Demir ve çimento başta olmak üzere tüm inşaat malzemelerinin sürekli arttığını, dolayısıyla bu durumun da inşaat maliyetlerine olumsuz yansıdığını belirten Kırşehir’deki pek çok müteahhit firma darboğaza girdi.
Kırşehir’deki pek çok müteahhit firmanın yeni projelere fiyat artışlarından dolayı başlamak istemedikleri, bu nedenle inşaat sektörünün büyük çıkmaz içinde olduğunu belirten inşaat firmaları “Temel inşaat malzemesi olan başta beton, demir, çimento, pvc, cam, seramik ve diğer tüm kalemlerde çok fazla fiyat artışı var. Özellikle bazı kalemlerde meydana gelen artışlar dövizin, akaryakıtın, doğal gazın, elektriğin çok çok üzerinde. Yapsat yapan meslektaşlarımız, inşaatı devam eden bir binada 1 milyona sattığı daireyi 2 milyona mal edemiyor. Bina bitinceye kadar oluşan zarar ortada. Pek çok meslektaşımız ellerindeki işleri teslim etmek için çaba gösteriyor. Yeni projelerde ise fiyat bile veremiyor zira maliyetini hesaplayamıyor. Bir başka önemli sorunumuz müteahhitler vadeli mal alamıyor. Hatta parasını peşin vermek istesen dahi önceden bağlantı yapamıyorsun. Hal böyle olunca meslektaşlarımız ticaretlerini sürdürmekte zorlanıyorlar” diye konuştular.
    Geçen yıl Kırşehir’de 400-500 bin lira olan normal 3-1 dairenin bu yıl 1 milyon liranın üzerine çıktığı için halkın alım gücü düştüğünü ve satış yapamadıklarını belirten müteahhit firmaları “İnşaat sektörünün önemli girdilerinden olan çimento ve demirdeki yüksek oranlı fiyat artışlara dayanacak gücümüz kalmadı. Bunu bir şekilde karşılamak için çırpınırken, Kırşehir’de bütün müteahhitleri ve inşaat sektörünü sıkıntıya iten konu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bu mevsimde beton atılmasına sınırlama getirmesi. Biz de talep edilen şartları yerine getirmeye çalışıyoruz, ama havaların iyi gittiği günlerde bile buna çoğu zaman izin verilmiyor. Bu da sektörde iş yapan sadece biz müteahhit firmaları değil, kalıpçıları, mastarcıları, demircileri, elektrikçileri, su tesisatçılarını ve diğer işleri yapanları da çok zor durumda bırakıyor. 
    Bu sektörde çalışan yüzlerce kişi doğru dürüst iş yapamadığı için zordalar. Boş boş oturmaktan ekonomik anlamda da büyük sıkıntı içindeler. Artık buna Kırşehir il yöneticilerinin, siyasilerin, odalarımızın bir çözüm bulması gerekiyor. Aksi halde Kırşehir’de konut sektörü büyük bir çıkmaza girecek, yeterli oranda konut üretilmediği için fiyatlar daha da yükselecek, bu doğal olarak halkın alımını olumsuz yönde etkileyecek” dediler. 
(HABER: BEYHAN BALLI)