MURAT ZOBU copy

Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Murat Zobu, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek iş sağlığı ve güvenliği hükümlülüğünün herkesi mağdur edeceğini söyledi.
Siftahsız evine giden, Bağkur ve SSK primlerini ödemekte zorlanan, ailesinin nafakasını temin etmekte güçlük çeken ve ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârın durumunun gün geçtikçe zora sokulduğunu belirten Başkan Murat Zobu “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6’ncı maddesi kapsamında “iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma veya üstlenme” yükümlülüğü 01/07/2016 tarihi itibariyle başlayacaktır. Ancak pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirecektir” dedi.
Her kesi yakından etkileyecek yasal düzenlemenin yeniden gözden geçirilerek yapılması gerektiğini belirten Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Murat Zobu, konuşla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bilindiği üzere; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30/06/2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
“ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun “Yürürlük” başlıklı 38’inci maddesi uyarınca, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, aynı Kanunun 6’ncı maddesi kapsamında “iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma veya üstlenme” yükümlülüğü 01/07/2016 tarihi itibariyle başlayacaktır.
“Buna İstinaden yanında en az 1 sigortalı işçi çalıştıran esnaf ve sanatkârın yasa gereği iş sağlığı ve güvenliği uzmanından hizmet alması zorunluluğu getirilmiştir.
Siftahsız evine giden, Bağkur ve SSK primlerini ödemekte zorlanan, Ailesinin nafakasını temin etmekte güçlük çeken ve Ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârın durumu gün geçtikçe zora sokulmaktadır. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak üç sınıfa ayrılan işyerlerinde yeniden bir düzenleme yapılması ve küçük esnafın üzerindeki yükün biraz daha hafifletilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kayıtdışı istihdamın ortaya çıkacağı ve ekonomiye zararı olacağı düşünülmektedir. Buradan yetkilileri seslenerek ekonomimizin bel kemiği olan küçük esnaf ve sanatkâra yük getiren değil; küçük esnaf ve sanatkârı koruyan ve kollayan tedbirlerin alınmasını istiyoruz.”