Doğalgaz ve elektrik zammı vatandaşı tasarrufa yöneltti!

KÖMÜRÜN YANINA VARILMIYOR!..

Kırşehir’de Ocak ayı ile birlikte hava sıcaklığının hissedilir oranda düşmesi sonucu ısınma derdine düşen vatandaşlar yeni arayışlar içine girdi.

Kış mevsimi öncesi dolar kurunun da artması sonucu kömür fiyatlarının yüzde 200-300 oranında artarak bin 500 liradan 4 bin liraya yükselmesi sonucu doğalgaz ve elektriğe yönelen vatandaşlar, yeni yılla birlikte elektrik fiyatlarına yüzde 125, doğalgaza yüzde 25 oranında zam gelince ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.

KÖMÜRÜN FİYATI YÜKSELİNCE TALEP DÜŞTÜ

Kırşehir’de geçen kış sezonunda torbası 25-30 lira olan ithal kömürün bu yıl 80 liraya kadar yükseldiğini belirten kömürcüler, bu nedenle vatandaşların yerli kömüre yöneldiklerini, ancak onun fiyatının da artması nedeniyle temin etmekte zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Fiyatları yüksek olduğu için kömür yakamayan, elektrik ve doğalgaz kullanamayan ve küçük yaşta çocuğu olmayan Kırşehir’deki vatandaşları günlerinin büyük kısmını battaniye altına oturarak tasarruf yapmaya yöneltirken, küçük çocuğu ve yaşlısı olanlar ise geçen yıla göre doğalgaz ve kömürde en az iki katı bir ücreti ısınmaya ayırmak zorunda kaldığı için pek çok acil ihtiyacını ötelemek zorunda kalıyor.

Kömürcüler, geçen seneye göre talebin düşük olduğunu, kömürle ısınan vatandaşların oduna yöneldiklerini gördüklerini söylediler.

Bir kömür satıcısından kömür almaya gelen ve ismini yazmak istemediğimiz vatandaş, “Kömür fiyatları çok pahalı olduğu için bu sene alamadım. Havalar soğuduğunda inşaatlardaki odun ve tahtaları toplayarak ısınmaya çalıştık. Ancak havalar soğuyunca 200 kilo bir kömür almıştım, o da bitti. Geçtiğimiz yıllarda 1-2 ton kömür alıyor rahat rahat ısınıyorduk, bu yıl maalesef fiyatları çok arttığı için kömürün yanına yaklaşılmıyor. Yine eskiden taksitle kömür alıyorduk, şimdi o da kalktı peşin satılıyor. Ne zaman param olursa o zaman torba ile kömür alabiliyorum. Çünkü fiyatlar oldukça yüksek olduğu için epey zorlanıyoruz. Sadece kömür fiyatları artmadı ki elektrik çok pahalandı. Doğalgaz da aynı şekilde. Gıda ve diğer ihtiyaçlarımızı ise mecbur olanlarını alıyor, diğerlerini erteliyoruz.  Böyle giderse kış mevsimini kömürsüz geçireceğiz” diye dert yandı.

"KÖMÜR FİYATINI SORAN ÇOK, ALAN YOK"

Şehrimizdeki kömürcüler ise fiyatların yüksek olmasından dolayı kömüre talebin azaldığını belirterek, "Geçen sene kömürün torbası 25-30 lirayken, bu sene ise 80 liraya çıktı. Fiyat yükselişinden dolayı bu sene satışlarımız büyük oranda düştü. Zaten şehrimizdeki insanların çoğu doğalgaz kullanıyor.  Biz de kenar mahallelerde oturanlar ile köy ve doğalgazı olmayan ilçelere satıyoruz. Onlar da kömür fiyatların yüksek olmasından dolayı oduna yöneldiler. Kömüre göre odun daha çok satılıyor. 1 ton odun bin liradan satılıyor. Kömürün torbası ise 80 liradan satılıyor. Vatandaşlar bu yıl ithal kömür yerine fiyatı daha uygun olan yerli kömüre yöneldi. İthal kömürün tonu 4 bin lirayı geçti. Vatandaşın bu kış işi zor. Allah yardımcıları olsun” dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)