Bir ton ithal kömürün tonu 6 bin liradan başlıyor, 9 bin liraya kadar yükseliyor!

KÖMÜRLE ISINMAK DA LÜKS OLDU!

Dünyada yükselen petrol ve enerji fiyatlarına paralel olarak kömür, doğalgaz ve elektrik fiyatları halkın alım gücünü düşürdü. Kırşehir’de bir ton yerli kömür tonu bin 500 liradan 5 bin liraya, 2 bin 500 lira ile 3 bin arasında satılan ithal kömürün tonu 6-9 bin liraya yükseldi.

Kırşehir’de şehir merkezinde oturan halk doğalgazla ısınırken, kenar mahallelerde ve köylerde kömürle ısınan vatandaşlar kömür fiyatlarının büyük oranda artmasıyla adeta kara kara düşünmeye başladılar.

İçinde bulunduğumuz yaz mevsimine rağmen kış hazırlıklarına kömürden başlamak isteyen vatandaşlar, kömür fiyatlarını duyunca adeta şaşkına dönüyorlar.

Bir evde sadece iki odayı ısıtmak için kış sezonunu en az 3 ton kömür yaktıklarını belirten vatandaşlar, “Bu kışı çok zor geçireceğimiz ortada. 3 ton kömür alsak 20 bin lirayı buluyor. Buna 5 bin liralık odunu eklersek 25 bin lira. Bu parayı nereden bulup da ısınacağız. Artık kömürle ısınmak lüks işi, zenginlerin işi oldu” diye konuştular.

Kırşehir’deki odun ve kömür satıcıları da, kömür fiyatlarının iki yıl içinde en 4-5 kat arttığını, müşterilerine fiyat verirken zorlandıklarını söylediler.

Köy ve kasabalarda, doğalgaz olmayan ilçelerde kömür ve odun yakan dar gelirlilerin yaz mevsiminde kış hazırlıklarına başladıklarını belirten kömür satıcıları, “Dünyada ve ülkemizde enerji fiyatlarının yükselmesine bağlantılı olarak kömür, elektrik, akaryakıt ve doğalgaz fiyatları iki yılda adeta uçtu. Allah fakir ve yoksula yardımcı olsun. Bu kış en az ısınmaya 15-20 bin liralık bütçe ayırmak zorundalar. Çünkü kömür almak artık lüks oldu.  Vatandaşın ısınmaya bu kadar ayıracak bütçesi olmadığı için gerçekten büyük sıkıntı yaşıyorlar. Vatandaş ithal kömür yerine yerli kömüre yöneliyor. Ama orada da fiyat ucuz olmadığı için alamıyor. Yerli kömürün tonu 5 bin liradan başlıyor. İthal kömürün tonu ise 6 ile 9 bin lira arasında değişiyor. Yani kömürü yakmak bile lüks oldu. Kömür fiyatları çok arttı, hem döviz kuru, hem de nakliye fiyatları çok yükseldi. Motorin 25 liranın üzerinde olması da fiyatların artmasına neden oluyor. İnanın bazen fiyat soran halkımıza kömür fiyatını verirken zorlanıyoruz. Kömür fiyatları gelen zamlarla her gün değişiyor bazen fiyat bile veremiyoruz. Halkımız gibi biz kömür satıcıları da çok zor durumdayız, hem iş yapamıyor, hem de vatandaşlarımızdan alacaklarımızı tahsil edemiyoruz. Umarız dünyadaki enerji fiyatlarındaki artış durur, petrol fiyatları, döviz rakamları ile akaryakıt fiyatları aşağıya çekilir de halkımızın alım gücü artar, biz de satış yaparız. Yoksa bu rakamlarla vatandaşımızın kışı ısınarak çıkarması zor gözüküyor” diye konuştular. (HABER: BEYHAN BALLI)