Döviz kurundaki artışlar okul ihtiyaçlarındaki fiyatlara yansıdı!

KIRTASİYE FİYATLARI EL YAKIYOR!

Kırtasiyeci Ramazan Karabulut: “Veliler sadece çocuklarının öncelikli ihtiyaçlarını karşılama çabasında”
Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiyecilerin yolunu tutan Kırşehir’deki veliler, gördükleri fiyatlar karşısında adeta şok oldular. 
Çocuklarını okula gönderen aileler ise, kırtasiye ürünlerini ve okul ihtiyaçlarını aşırı pahalı buldu. Anaokulların açılmasıyla birlikte Kırşehir’deki öğretmenler çocukların derste kullanacağı materyallerini liste halinde velilere ulaştırınca anne ve babalar kırtasiyecilerin yolunu tutmaya başladı. Bir anaokulu öğrencisinin kırtasiye ihtiyacının 500 lirayı bulduğunu gören veliler, pahalılığa adeta isyan etmeye başladılar. 
Pandemiden dolayı yaklaşık 2 yıldır doğru dürüst iş yapamadıkları için büyük çapta zarar eden kırtasiyecilerde okulların açılmasına 3 gün kalmasına rağmen hala beklenen hareketlilik olmadığını, bu durumun da son haftalarda yeniden yükselişe için kovid-19 vakalarının yüksekliğin yeniden okulların kapanmasına neden olabileceği için velilerin alışverişleri biraz ağırdan almasından kaynaklandığını ifade ettiler. 
Çocuklarıyla birlikte kırtasiyecilere gelen anne ve babalar, “Geçen yıllara göre fiyatlar çok yükselmiş.  Biz de çocuklarımızın ihtiyaçlarını nerede uygun bulabilirsek oralardan temin etmeye çalışıyoruz. Okulun verdiği listeyle masraf 500 lirayı geçiyor. Her şeyi kısarak alıyoruz, fiyatlar ateş pahası. Çocukların istediği her şeyi alamıyoruz. Zaten hayat pahalılığı nedeniyle alım gücümüz iyiden iyiye düştü. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını da almak için her şeyden kısmak zorundayız” dediler. 
Bu nedenle Kırşehir’deki kırtasiyeci esnafı umdukları satışı hala yapamıyor. İşlerindeki bu düşeşe yine en büyük etkenin kentte onlarca şubesi bulunan zincir marketler, defter, kalem, boya kalemi ve diğer kırtasiye malzemelerini geçen haftadan getirip satışa sunmasına bağladılar. 
Ticaret İl Müdürlüğü tarafından piyasada bulunan kırtasiye türü sahte, korsan ürünleri denetlenmesini de isteyen veliler, “Okullarımızdan, ya da öğretmenlerimizden bizlere SMS yoluyla ihtiyaç listelerinin atılması ve kırtasiye isimlerinin yazılması da etik olmuyor. Bu durum okullarımıza ve öğretmenlerimize de yakışmıyor. Bu konuda Kırşehir Milli eğitim Müdürlüğümüzün gerekli denetimleri ve uyarıları yapması gerekiyor” diye tepkilerini dile getirdiler. 
Kırşehir’de yarım asırdır kırtasiyecilik yapan Ramazan Karabulut, okulların açılacağı pazartesi gününden itibaren alışverişin hareketlenmesini beklediklerini dile getirdi. 
Velilerin okulların açılıp açılmayacağında tereddüt yaşadıkları için alışverişlerini okul açıldıktan sonra yapacaklarına düşündüklerini belirten Karabulut, “Okulların tekrar kapanabileceği korkusu da velileri endişelendiriyor. Hala açılmayacağını düşünen veliler var. Bu da satışlarımızın daha da düşmesine neden oluyor. Halkımızın alım gücü azalıyor. Bu nedenle fazla şey alamıyor, sadece ihtiyaçlarını almaya çalışıyorlar. Bu yıl anaokuluna başlayacak bir çocuk için kırtasiye giderinin 500 ile 700 lira, birinci sınıfa başlayacak bir çocuk için ortalama bin lira masraf çıkıyor.. İki yıl öncesiyle kıyasladığımızda yüzde 60-70 civarında artış var. Bütün malzemelerin fiyatları adeta ikiye katlandı. Biz Kırşehir’in en eski kırtasiyecilerinden birisi olarak bütün imkânlarımızı zorlayarak yine kırtasiye ürünlerini en uygun fiyata sunmaya çalışıyoruz. Ama pahalılıktan dolayı velilerin bir kısmı mecburen eksik malzeme aldığını da gördüğümüz için üzülüyoruz. (HABER: NECLA BAĞCI)