Avrupa'da yaşayan Kırşehirli hemşehrilerimiz yıllık izinlerinin son günlerine yaklaşırken, bir kısmı döndü, bir kısmı da Kurban Bayramı’nın ardından ilimizden ayrılacaklar.
Yıllık izinleri sırasında kışlık yiyeceklerini almak için Kırşehir Pazarına akın eden gurbetçilerimiz, fasulye, biber, patlıcan gibi sebzeleri alarak kurutmaya ve konserve yapıyorlar. Ayrıca çilek, kayısı gibi meyvelerle reçel kaynatan gurbetçilerimizin bir kısmı da domates alarak salça kaynatıyorlar. Bulgur kaynatan, mantı kestiren gurbetçilerimiz, yakınlarının düğünlerine katılıp, Kurban Bayramı’nı Kırşehir’de geçirdikten sonra yeniden yurt dışına döneceklerini ifade ettiler.
Gurbetçi kenti olarak bilinen Kırşehir’de Temmuz ve Ağustos aylarında büyük yoğunluk yaşanıyor. Araç trafiğindeki yoğunluk artarken, gurbetçilerimizin gelmesi ile birlikte Kırşehir’de esnafın da yüzü gülüyor.
Kırşehir ekonomisine büyük katkı sunan gurbetçilerimizin bir kısmı da konut ve arsa yatırımı yapmayı tercih ederken, fiyatların çok yüksekliği nedeniyle bazı ihtiyaçlarını ötelemek zorunda kalıyor.
Bu yıl sebze ve meyve fiyatlarının geçen yıla göre çok yüksek olduğunu belirten gurbetçilerimiz, gazetemize yaptıkları açıklamada şunları söylediler:
“Biz yurt dışında çalışıyor ve kazandığımızla zar-zor geçiniyoruz. Dişimizden tırnağımızdan arttırdığımızla yılda bir kez de olsa memleketimiz Kırşehir’e gelerek akrabalarımızla, yakınlarımızla özlem gidiyoruz. Şimdi dönüşe hazırlanıyoruz. Çünkü izinlerimiz bitiyor, ayın sonunda işe başlayacağız. Araçlarımızla geliyoruz, zor oluyor ama değiyor buraya gelince yol yorgunluğumuz bitiyor. Gelirken koşa koşa geliyoruz ama dönüşte sevdiklerimizi arkamızda bıraktığımız için biraz zor geliyor. Yıllık izinlerimizi geçirmek için geldiğimiz memleketimizden dönerken de kış yiyeceklerimizi götürüyoruz. Ancak bu yıl Kırşehir’de sebze ve meyve fiyatları ile diğer ürünlerin fiyatlarını görünce şaşırıp kalıyoruz. Çok pahalı. Tabi bunun da bir çok nedeni var. Dövizdeki yükseliş te tüm ürünlerin artmasına neden olmuş durumda. Artık bizler eskisi gibi para kazanmadığımız için Kırşehir’de arsa ve konut gibi yatırımlar da yapamıyoruz. Çünkü onların fiyatları da çok pahalanmış durumda.”
Yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları baba ocağını ziyaret edip tatillerini yaptıktan sonra yaşadıkları ülkelere dönmeye devam ederken, Kırşehir trafiğinde yaşanan yoğunluğun önümüzdeki aydan itibaren normale dönmesi bekleniyor.
(HABER: SALİH GÜNER)