Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla bölgenin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek koordine eden ve bu doğrultuda kalkınmayı esas alan destekleri planlayan KOP İdaresi Başkanlığı, 2016-2020 yılları arasında Kırşehir’e 108 proje için 48 milyon 763 bin TL finansman sağladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.
Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Kırşehir’e gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı makamlarında ziyaret etti. Ardından KOP İdaresi destekleriyle hayata geçirilen proje sahalarını yerinde inceledi.
“KOP KÖSİP BÖLGEYE CAN SUYU OLUYOR”
Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini belirterek, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyleyen KOP Başkanı Şahin, 2016 yılında KOP Bölgesi görev sahasına dahil edilen Kırşehir’in bölgenin önemli illerinden birisi olduğunu belirterek, “Kırşehir, 7 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan kararname ile KOP Bölgesine eklendi. Kırşehir ilimizin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. Buradan hareketle 2016-2020 yılları arasında Kırşehir’e 108 proje için 48 milyon 763 bin TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini göz önünde bulundurarak; 27 Milyon 454 Bin TL ile en büyük desteği kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 9 projeye ayırdık. Bu amaçla yürüttüğümüz projeler bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım. Başkanlık olarak Kırşehir’de sulama projeleri ile 2 bin 30 hektar tarım alanını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Ayrıca TANAP kapsamında 3 ilçede 40 köyün içme suyu projeleri destekledik. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 15 projeye 2 Milyon 214 bin TL tutarında destek verdik. Desteklenen projeler arasında örtü altı tarım, çilek bahçesi kurulumu, bağcılık, yem bitkileri ve mera, tıbbi ve aromatik bitkiler, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, koyun yıkama makinesi, anıza ekim mibzeri, tarım alet-makinaları, ilkokul ve tarım meslek lisesi projeleri, mantarcılık, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında Kırşehir’e 11 projeye 4 Milyon 281 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında örtü altı tarım, bağcılık, yem bitkileri ve mera, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık, portatif ağıl ve karavan alımına yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen proje ile modüler mezbahane yapımı desteklenmiştir. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) ile 18 proje kapsamında farklı kategorilerde kütüphaneler yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım destekleri sağlandı. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ise gençlik merkezi, mesleki ve sosyal gelişim atölyeleri, üretim atölyesi, mahkûm ve hükümlülerin sosyal hayata entegrasyonuna yönelik projelere destek sağladık” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)