Kırşehir il genelinde son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle büyük zarara uğramalarına rağmen yine de tarlalarını eken çiftçiler, bu yıl da kuraklıktan büyük çapta etkilendiklerini ve hükümetin kuraklığı yaşayan çiftçilere sahip çıkarak destek vermesi gerektiğini söylediler.
Kırşehir ve yöresinde hububat hasadının başlamasıyla birlikte kuraklığın boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Geçmiş yıllarda arpa ekili bölgelerde 1’e 12, 1-15 oranında ürün alan çiftçiler bu oranın bazı bölgelerde 4’e, 5’e kadar düştüğünü, bazı bölgelerde ise biçerdöverlerin hiç biçmeye girmediğini söylediler.
Kırşehir’de yaşanan kuraklıktan zarar gören yetiştirici ve üreticilerin uğradıkları kayıpların devlet tarafından karşılanmasını isteyen çiftçiler, yaşanan kuraklık nedeniyle de mağdur durama düştüklerini belirterek, “Kırşehir kuraklıktan ileri derecede etkilendiği ortadadır. Pandemi şartları, yanlış tarım politikaları, girdi fiyatlarında yaşanan yüksek maliyet, yetersiz destekler çiftçimizi tarlasını ekemez hale getirmiştir. Çiftçimiz zor koşullar altında ayakta ekim ve dikim yaparken, bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte artık çiftçimizin dayanacak gücü kalmamıştır. Mazot, gübre, toplum ve ilaç fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artmıştır. Kuraklık sebebiyle zarar gören biz çiftçilerin uğradıkları tüm kayıpların bu yıl devlet tarafından karşılanmalı. Karşılansın ki çiftçi yeniden tarlasını ekip dikebilsin. Yoksa bu şartlarda kimse tarlasını ekip dikemez. Dolayısıyla gelecek yıllarda gıda sıkıntısı yaşanır” diye konuştular. (HABER: BEYHAN BALLI)