İşveren de, çalışan da şimdiden kara kara düşünmeye başladı!

Kırşehir’deki çalışanların
gözü kulağı asgari ücrette!..

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla yaptığı toplantılarını sürdürüyor.
Halen 2 bin 20 lira olan asgari ücretin 2 bin 600 lira civarında olması beklenirken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, daha önce yaptığı açıklamada “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” demişti.
İşte Kırşehir’de asgari ücretle çalışanlar maaşlarının artışını beklerken, işçi çalıştıran esnaf, tüccar ve sanayicin gözü kulağı da 2020 yılında uygulanacak asgari ücrete çevrildi.
Asgari ücretin artmasının işvereni de zorlayacağını belirten Kırşehir’deki çalışanlar, “Bizler 2 bin liralık asgari ücretle geçinemiyoruz. İşverenden maaş artışı bile isteyemiyoruz. Çünkü iş yok, işveren de büyük sıkıntı içinde. Hatta kapatmayı bile düşünüyor. Bu kadar zor şartlar altında asgari ücretin kaç lira olacağını da merak ediyoruz. Ancak bu konuda işverenin vergi yükünü hafifletmek için destek olmak gerekiyor. Yoksa işveren kapısına kilit vurursa, biz iş bulamayız” dediler.
İŞVERENLER ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN NE DİYOR?
Kırşehir’de doğru dürüst iş yapamayan, hatta her geçen gün küçülen, işçi çıkararak ayakta durmaya çalışan işverenler ise asgari ücretin az olduğunu, ancak kendilerinin bugünkü rakamı bile ödeyemediklerini söylediler.
Belirlenecek zammın SGK ve muhtasar ödemelerini de artıracağı için kara kara düşünen Kırşehir Ahi esnafı asgari ücretle çalışandan vergi alınmaması gerektiğini, devletin kendilerine verdiği desteğin artmasını istiyor.
Esnaf asgari ücrette karşılayamayacakları kadar yüksek bir artış olması durumunda ise işçi çıkarmak zorunda kalacaklarını belirten Kırşehir’deki işverenler, bu konuda hükümete büyük görev düştüğüne dikkati çektiler.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
2020 YILI ASGARİ ÜCRETTE OLASI RAKAMLAR!
Asgari ücrette, Yeni Ekonomi Programı’na göre 2020 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8.5 oranında artış yapılırsa, brüt asgari ücret 2 bin 775 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkabilir.
Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP'te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt asgari ücret 2 bin 865 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 262 TL'ye yükselir.
Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL'ye çıkar.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET 2 BİN 20 LİRA
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. (HABER: BEYHAN BALLI)