Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre yüzde 10 civarında arttı, halkın alım gücü de azalınca satışlar düştü!

KIRŞEHİR’DE VATANDAŞ UYGUN FİYATLI KURBANLIK PEŞİNDE!..

Kasaplar Odası Başkanı Hasan Ünlü: “Kasaplarımız da, besicilerimiz de, vatandaşımızın büyük sıkıntı içinde”

Kırşehir Kasaplar, Lokantacılar, Pastacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Hasan Ünlü, Kurban Bayramı´nda da kurbanlık sıkıntısının yaşanmayacağını, ancak geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 10 civarında bir artışla satılacağını açıkladı.
20 Temmuz’da başlayacak Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kırşehir’de vatandaşlar kurbanlık almak için harekete geçti. Geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarının yüzde 10 ile yüzde 20 daha fazla olması beklenirken, vatandaşlar da şimdiden kurbanlıklarını satın almaya başladı.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlıklar Kırşehir Canlı Hayvan Borsası’na getirilerek satışa sunulmaya başlarken, alım gücü düşen vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının yüksek olduğunu gerekçe göstererek biraz daha beklemeyi düşündüklerini ifade ettiler. 
Kırşehir Kasaplar, Lokantacılar, Pastacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Hasan Ünlü, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle kurbanlık satışlarının başladığını açıkladı.
Başkan Ünlü, Kırşehir’de geçen yıl büyükbaş kurbanlığın, kişi başına 2 bin ile 2 bin 250 liradan satılırken, bu yıl 2 bin 700 ile 3 bin lira arasında satıldığını, bin 500 ile bin 700 lira arasında satılan küçükbaş kurbanlık fiyatlarının da bin 700 ile 2 bin lira arasında satıldığını söyledi.
Kurbanlık fiyatları yüzde 10 civarında artarken, yem fiyatlarının yüzde 100 arttığını belirten Başkan Hasan Ünlü, gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yaklaşık 1,5 yıldır dünyayı ve ülkemizi sarsan koronavirüs dolayısıyla her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektörü de büyük sıkıntı içinde bulunuyor. Kırşehir’de pek çok kasap esnafı aynı zamanda besicilik yapıyor. Bu nedenle et fiyatları maliyetlerin çok çok altında satılıyor. Geçen yıl 38 ile 40 lira arasında olan kargas etin kilogram fiyatı bu yıl yüzde 10 artarak 44-45 lira oldu. Kasap esnafımız bütün maliyet artışlarına göğüs gererek geçen yıl 55-60 liraya sattıkları etin kilosunu bu yıl 60-65 lira arasında satışa sunuyor. Ancak artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Halkın alım gücü olmadığı için kasap esnafımız satış yapamıyor. Dolayısıyla büyük sıkıntı içinde bulunuyor. Çünkü yemin tonu geçen yıl bin 500 lira iken, bu yıl 3 bin lira. Yani yüzde 100’lük bir artış var. Düşünün besicilerimizin ham dana olarak tabir edilen küçük bir danayı 8-10 bin liraya alıyor, bir yıl besleyip büyütüyor ve bunun maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Bu rakama da hayvanını satamadığı için büyük zarara uğruyor. İşte samanın tonu geçen yıl 600 lira iken bu yıl bin-bin 200 lira arasında, 1280 lira olan arpanın tonu bu yıl 2 bin 400 lira. Buna diğer hayvancılık girdi ve maliyetleri içinde olan elektrik, temizlik ve bakım fiyatlarının da yüzde 50 oranında arttığını hesap ederseniz, besicilerimizin ne kadar büyük darboğazda olduğu ortaya çıkmış olacaktır. Maliyetlerin bu kadar arttığı bir dönemde kurbanlık fiyatlarının çok yükselmediğini görüyoruz. Kırşehir’de geçen yıl büyükbaş kurbanlık hayvan kişi başına yıl 2 bin ile 2 bin 250 liradan satılırken, bu yıl 2 bin 700 ile 3 bin lira arasında satılıyor. Yine bin 500 ile bin 700 lira arasında satılan küçükbaş kurbanlık fiyatları da bin 700 ile 2 bin lira arasında satılıyor. Şu anda tüm gıda fiyatlarını incelediğinde en uygun fiyatın et olduğu görülecektir. Ama bu durumun daha fazla devam edeceğini düşünemiyorum. Her geçen gün maliyetlerin altında satış yapan besicilerimizin uzun vadede ayakta kalacağını düşünemiyorum. Hükümetimizin önce hayvancılık sektörünün sorunlarını çözümlemesini istiyoruz. Çözülsün ki besicilerimiz daha çok hayvancılık sektörüne yaptırım yapsın.”
Başkan Hasan Ünlü, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre çok düşük olmasına rağmen vatandaşların alamadığını da belirterek, “Geçen sene 15-16 bin liraya verdiğimiz tosun, bu yıl 18-20 bin lira. Bayrama az bir süre kalmasına rağmen vatandaş ilgi gösteriyor. Önceki senelerde insanlar bu kadar erken pazara gelmiyordu. Ama gelen vatandaşlar bir kurbanlıklara bakıyor bir de fiyatlara, çekip gidiyor. Onlar alamıyor, biz de satamıyoruz. Besicilerimiz artan maliyetler karşısında çaresiz. Çünkü ot pahalı, yem pahalı, mazot pahalı, saman pahalı... Bunlar maliyeti artıran unsurlar. Bir de döviz kuru yüksek. Devlet teşvik vermek zorundadır. Devlet, vatandaşın ruhsatlı mezbahalarda kesilen etine mutlaka destek vermelidir. Üretim yapana destek verilmeli, süte destek verilmeli” diye konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)