Besici ve çiftçi Hacı Tanrıbuyurdu, veryansın etti…

Kırşehir’de tarım ve hayvancılık can çekiştiriyor

    Son aylarda döviz kurundaki artışlarla birlikte tarım ve hayvancılık girdilerine gelen fahiş fiyatlar Kırşehir’deki çiftçilere ve besicilere zor günler yaşatıyor.
    Kırşehir’de uzun yıllardır tarım ve hayvancılıkla uğraşan CHP’nin eski il başkanlarından Hacı Tanrıbuyurdu, girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle çiftçinin tarlasını ekemez duruma geldiğini, besicilerin de maliyetler nedeniyle ya iflas boyutuna geldiğini, ya da ellerindeki hayvanları elden çıkarmaya başladıklarını söyledi.
    Hacı Tanrıbuyurdu, geçen hafta bir Tarım Kredi Kooperatifi’ne gittiğini 5 bin 600 denilen gübreyi üç gün sonra 6 bin 260 liraya aldığını, dün de yine almak için gittiğinde 8 bin 600 lira fiyat verildiğini belirterek, şunları söyledi:
    “Döviz kurundaki artışlar maalesef her sektörü olduğu gibi üretim sektörünü de büyük çapta etkiledi. Tarım ve hayvancılık maliyetlerinin büyük oranda artması nedeniyle çiftçimiz tarlasını ekemez duruma gelmiştir. Gübre, mazot, ilaç gibi temel girdi fiyatlarının önüne geçilemiyor, sürekli artıyor. Geçen hafta Kırşehir’de bir Tarım Kredi Kooperatifi’ne gübre almak için gittim. Bana 5 bin 600 denilen gübreyi üç gün sonra 6 bin 260 liraya aldım. Dün de yine almak için gittim. Aynı gübrenin fiyatının 8 bin 600 liraya çıktığını söylediler. Bu şekilde her hafta zamlanan fiyatlarla kim tarlasını ekip, gübre atabilir? İşte bu nedenle çiftçilerimiz bu rakamlarla tarlasını ekemiyor, nadasa bırakmıştır. Tarım Bakanlığı ürün taban fiyatlarını şimdiden açıklamazsa çiftçilerimiz tarlasını ekmez, ekemez. Çiftçi desteklenmez ve üretim maliyetlerinin artışına dur denmezse bu gidişat iyiye alamet değil. Çünkü girdi maliyetleri sürekli artarsa, bir de kuraklık olursa çiftçi ölmüş demektir. 
    Yem ve saman fiyatlarının da besicileri bitirme noktasına getirdiğini belirten Hacı Tanrıbuyurdu,  şöyle devam etti:
    “Tarım ve hayvancılık şehri Kırşehir’de ne yazık ki tarımla birlikte hayvancılık ta adeta can çekiştiriyor. Geçen yıl tonu bin 300 lira olan arpa 4 bin lira.  Geçen yıl tonu 500 lira olan saman bin lira, geçen ay 50 kilosu 150 lira olan yem bugün 220 lira. Et fiyatlarına gelen zamlar besicileri sevindirmiş gibi olsa da maliyetler nedeniyle zarar etmeye başladı.  Bu konuda hükümetin besicilerin yem maliyetlerine dur demesi ve besicileri desteklemesi gerekir. Yoksa besicilik te biter” dedi. (HABER: SALİH GÜNER)