Emlakçı Nuri Amcaoğlu, dövizdeki büyük yükselişle birlikte
Kırşehir’de konut ve arsa satışlarının durduğunu açıkladı

Kırşehir’de gayrimenkul alım satımı düştü

ŞEHRİMİZDE gayrimenkul satışlarındaki durgunluk sürerken, konut fiyatları enflasyonu ikiye katladı.
Türkiye'de yıllardır yaşanan hızlı nüfus artışı, kültürel değişimler sonucu bölünen aileler, kentleşme, gelir düzeyinin artması ve yaşam standartlarının yükselmesi nedeniyle gayrimenkullere olan talep sürekli artış gösterdi.
Arsa piyasası, yapı malzemesi, araç gereç, dayanıklı tüketim ve iş gücü piyasalarıyla olan bağlantıları nedeniyle gayrimenkul piyasası ve bu piyasanın önemli bir kısmını kapsayan konut, ülke ekonomisinin canlanması açısından büyük önem taşıyor.
Döviz kurundaki artışa paralel olarak konut fiyatlarının artmasına paralel olarak arsa fiyatları da ikiye katlandı. Şehir merkezinde konut yapımı için doğru dürüst arsa kalmayınca inşaat firmaları kenar mahallelere yönelerek konut fiyatlarındaki yüksek fiyatı düşürmenin hesabını yapıyor.
Konut kredi faizlerinin yüksek olması dolayısıyla vatandaşın alımının azaldığını ve bu durumun da fiyatlara yansıdığını belirten Kırşehirli emlakçılardan Nuri Amcaoğlu, Kırşehir’de konut satışı, kira ve arsa fiyatlarının da yüksek olduğunu söyledi.
Özellikle iki yıldır dövizdeki hızlı yükselişle birlikte gayrimenkul satışlarında önemli bir düşüşün yaşandığını belirten Nuri Amcaoğlu, “Kırşehir’de konut ve gayrimenkul arsa almak isteyenler dövizdeki artışlar nedeniyle bu kararlarını ertelemiş durumda. Konut ve gayrimenkule yatırım yapmak yerine altın ve dövize yöneldi. Bu durum da inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Gayrimenkul satışlarında durgunluk bu şekilde devam ederse her sektör olumsuz yönde etkilenecektir. Çünkü inşaat sektörü piyasaların lokomotifidir. Kırşehir’de bütün imkanlarını zorlayarak konut yatırımı yapan firmalar da satış yapamadıkları için büyük sıkıntı içindeler. Tabi konut fiyatlarının her geçen gün artması, kredi faiz oranlarının da yükselmesi nedeniyle kimse alım-satım yapamıyor” dedi.
Kırşehir’de yıllardır emlak sektöründe faaliyet gösteren Amcaoğlu Emlak’ın sahibi Nuri Amcaoğlu, konut maliyetlerinden çok Kırşehir’de arsa fiyatlarının çok yükseldiğini, bu durumun da konut fiyatlarına olumsuz yönde etki yaptığını ifade etti.
Şehre uzak olan ve dağın başı denilen tarla görünümündeki arsaların bile parselinin 200 liradan başladığını, bu fiyatların arsa spekülatörleri tarafından arttırıldığını belirten Nuri Amcaoğlu, gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kırşehir’de son yıllarda konut fiyatları çok yükseldi. Örneğin 5 katlı ve 10 dairelik bir arsaya sahip vatandaşımız 5-6 daire istiyor. Bir dairenin maliyeti 150 bin lira arasında olduğunu hesaplarsanız bir konutun maliyeti de iki katına çıkıyor. Böyle olunca en ucuz, şehre biraz uzak olan yerde bir dairenin fiyatı 250-300 bin liradan başlıyor. Konut sahibi olmak isteyen bir kişi 150 bin lira konut kredisini 10 yıl almak istiyorsa her ay 2 bin 500 lira kredi ödemek zorunda kalıyor. Bunu bir maaşla ya da aylık geliri 2-3 bin lira olan vatandaşlarımızın alıp ödemesi çok zor. Ama karı-koca çalışıyor ve aylık maaşları 6-7 bin lira olursa ancak alabiliyor. Yoksa konut almak çok zor. Kırşehir’de konut fiyatlarının aşağıya inmesi için önce arsa fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Yoksa şu aşamada Kırşehir’de konut fiyatlarının aşağıya inmesini kimse beklememeli.”
Kırşehir’de kiralık evlerde talep ve fiyat artışı olduğunu ifade eden Nuri Amcaoğlu, durumu hem öğrencilere hem de mültecilere bağlıyorlar.
Kırşehir’de son zamanlarda artan kiralar vatandaşın canına tak ederken 500-600 liralık dairelerin 800 liradan kiraya verildiğini de belirten Amcaoğlu, “Nisan-mayıs ayına kadar fiyatların yüzde 30-40 civarında arttığını, geçen yıl 500-600 lira olan bir evin şu anda 700-800 lira civarında tutuluyor. Kırşehir’deki konut fiyatları gerçekten yüksek. Bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Mülteciler, yeni atanan memurlar, öğrenciler derken ev sahipleri ipin ucunu kaçırıp fiyatları tavan yaptırdılar. En büyük etken ise üniversite öğrencileri. Aileye uygun fiyata vermek yerine öğrenci başına hesaplanarak verilen evler kira fiyatında artışa neden oluyor ve piyasa yükseliyor” dedi.
Nuri Amcaoğlu, “Konut fiyatları enflasyonu ikiye katladı. Bu da vatandaşa yansıdı. Konut fiyatları yüksek olunca vatandaşın alım gücü azaldı ve bu da talebi etkiledi. Talep çok, ama alım-satım hiç yok. Bankada konut kredi faizleri yüksek olduğu için satışlar da durdu. Konut fiyatları gibi ilimizdeki arsa fiyatları da tavan vurdu. Şu anda arsa fiyatları çok yüksek ve vatandaş da arsa alamayacak duruma geldi. Arsa satışları da yok denecek kadar az oluyor. Şehrimizde kira fiyatları da yükselmeye başladı. Bu da mültecilerin Kırşehir’de çok oluşundan kaynaklanıyor. 500 TL’lik ev 700-800’e kadar çıktı. Talep çok olduğu için de konutlar karşılamadığı için fiyatlar yükseldi. Şehrimizde kiralık ev arayanlar merkeze yakınlık tercih ediyor. Evlerin modern olmasını istiyor. Arsa satışlarında da iyi bir yatırım olduğu için gelecekte kâr sağlasın düşüncesinde vatandaşlar ve fiyatı düşük almak istiyor. Merkeze yakın ya da ilerde müteahhide verebilecekleri arsa talep ediyorlar” şeklinde konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)