Kırşehir’de havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz kullanımı artarken, kömürle ısınan vatandaşlar fiyatların geçen yıla göre büyük oranda artması ile büyük şok yaşamaya başladılar.
Geçen yıl 500-600 liraya aldıkları kömür fiyatlarının 900-bin liraya yükseldiğini gören vatandaşlar, ne yapacaklarını şaşırdıklarını söylediler.
Kırşehir’de yıllardır kömür-odun satışı yapan Çınar Kömür’ün Sahibi Uğur Çeliker, dünya piyasalarında kömür fiyatlarının arttığını, kömür bulmakta sıkıntı yaşarken, buna bir de son günlerdeki dolarda yaşanan artışın eklenmesiyle hem kendilerinin, hem de kömürle ısınan aileleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Ülkede yaşanan gelişmeler nedeniyle dövizdeki hızlı yükselişin kömür fiyatlarını da arttırdığını, geçen yıl Kırşehir’de 550-600 lira arasında satılan kömür 900-bin liraya yükseldiğini, bu durumun da kömürle ısınan orta direk vatandaşları zorladığını belirten Uğur Çeliker, fiyatların yükselmesinin kendilerini de zora soktuğunu ifade etti.
Kömür fiyatlarını sanki kendilerini yükseltmiş gibi algılandığını ve bu konuda vatandaşların şikayetçi olduklarını belirten Uğur Çeliker, havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle Kırşehir’deki vatandaşların odun-kömür derdine düştüğünü, ancak kömür fiyatların yüksek olması nedeniyle zorlandıklarını ifade
etti.
Geçen kış Kırşehir’de 550-600 liradan satılan ithal soba kömürünün tonunun 900 liraya, 850 liradan satılan kaloriferlik kömürün tonunun bin 200-bin 300 liraya yükseldiğine dikkati çeken Uğur Çeliker, “Hemşehrilerimiz bu kış mevsiminde ısınmaya daha çok bütçe ayırmaları gerekiyor. Ancak vatandaşın alım gücü sürekli düştüğü için bu durumdan onlar gibi bizler de etkileneceğiz. Kırşehir küçük, herkesi tanıyoruz. Yıllardır bizlerden kömür-odun alan vatandaşlarımıza her türlü ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Ancak tahsilatta sıkıntı yaşıyoruz. Alacağımızı tahsil edemediğimiz için kaşı tarafa ödemekte biz de sıkıntı yaşıyoruz. Kömür fiyatları gerçekten geçen yıla oranla büyük oranda arttı. Bu yıl daha çok Rusya’dan ithal edilen ve bizim Kırşehir’de satışa sunduğumuz kömürde büyük sıkıntı var. Yıllardır bayiliklerini yaptığımız firmalardan kömür bulmakta zorlanıyoruz. Tabi bu durum fiyatları da olumsuz yönde etkiliyor. Buna bir de dolar kurundaki artış eklenince kömür fiyatları geçen yıla oranla büyük oranda arttı. Kömürde gerçekleşen bu artış vatandaşı ister istemez üzdü. Vatandaş kömürünü peşin almak yerine taksitle alıyor. Bazı vatandaşlar devletten aldıkları kömür yardımlarına ilave olarak yarım ton kömürle kışı geçiriyorlar. Geçen yıl 550-600 lira olan sobalık kömürün tonu 900 ile bin liraya çıktı. 850 lira olan kaloriferlik kömürün tonu ise 1200-1300 lira oldu. Yani bu kış Kırşehir’de herkes daha pahalıya ısınacak” diye konuştu.
Uğur Çeliker, Kırşehir’in büyük kısmının doğalgazla ısındığını, Kaman ve Mucur ilçelerinin de gelecek yıldan itibaren doğalgazla ısınmaya başlayacağını da belirterek, “Kırşehir’de kömür satışlarımız genelde doğalgaz kullanmayanlar ile köy, belde ve ilçelere yapıyoruz. Ancak son aylarda dünya piyasalarında kömüre büyük talep olduğu için bu da fiyatların artmasına neden oldu. Kırşehir’deki müşterilerimiz artık geçmiş yıllarda olduğu gibi öyle 1-2 ton kömür almak yerine bütçesine göre 200-300 kilo, hatta torba torba kömür alabiliyor. Bu duruma biz de üzülüyoruz. Ama bu konuda bizim elimizden gelen bir şey yok” dedi.
Bu arada Kırşehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Kırşehir Merkez İlçe ve köylerindeki yaklaşık 4 bin dair gelirli aileye 2’şer ton olmak üzere 8 bin ton ücretsiz kömür dağıtımını sürdürüyor.
Yaklaşan kış öncesi kömür dağıtımı ile ilgili çalışmalarını hızlandıran Kırşehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Atakan Ala, Kırşehir’deki dağıtımın kendileri tarafından yapıldığını belirterek “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kullanım için belirlediği kömürü ailelere dağıtımına başladık. Kırşehir’deki sığınmacıların da aralarında bulunduğu ailelerin evlerine kadar yakacağı kömürü ulaştırıyoruz. Böylece hem ailelere kömür sağlıklı ulaşıyor, hem de önemli ölçüde tasarruf yapmış oluyoruz. İnce eleyip, sık dokuyarak, gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemeye çalıştık. Tespit ettiğimiz dar gelirlilere dağıtımı kendi personelimiz denetiminde yapıyoruz. Merkez İlçe ve köylerinde 4 bin aileye 8 bin ton kömür dağıtımını en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. HABER: SALİH GÜNER)