Dünyanın en büyük turizm fuarına Kırşehir’in katılmaması İstanbul’daki Kırşehirlileri üzdü…

KIRŞEHİR, TURİZMİN ZİRVESİ OLANEMITT FUARI’NA NEDEN KATILMADI?

İstanbul’da her yıl düzenlenen ve dünyanın en büyük turizm fuarı olarak bilinen EMITT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) Fuarı’na Kırşehir’in bu yıl katılmaması fuarı yakından takip eden İstanbul başta olmak üzere diğer illerdeki Kırşehirli hemşehrilerimizi üzdü.
Dünyanın en büyük dört turizm fuarı arasında yer alan 24. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 30 Ocak Perşembe günü İstanbul’daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı ve 2 Şubat Pazar günü sona erdi. Fuar'da tüm dünyadan katılımcılar, davetli tur operatörleri ve sektörün uzmanları turizm sektörünün küresel ve yerel gündem konularını tartışırken, 35 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye'den 40'a yakın destinasyon tanıtılırken, 20 ülkeden 200'ün üzerinde hosted buyer'ın (davetli tur operatörü) katıldı.
24. EMITT Fuarı Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları'nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB'in desteğiyle, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) iş ortaklığında kapılarını açarken; Fuar'ın açılış töreni yoğun bir siyasetçi ve iş adamı akınına uğradı.
Diğer yandan 35 ülke tanıtım stantlarıyla Fuar'da yer aldılar. Dünyanın en çok turist çeken 10 ülkesi arasında yer alan Çin, Meksika ve Almanya'nın da katıldığı 24'üncü EMITT Fuarı; Lübnan, Sırbistan, İngiltere, Kuzey Kıbrıs, Malta, Bulgaristan, Dubai, Japonya, Litvanya, Güney Kore, Endonezya, Şili, Hindistan, Hırvatistan, Özbekistan, Azerbaycan, Karadağ, Gine, Nepal, Moğolistan, Bosna Hersek, Kosova, Cezayir, Brezilya gibi farklı kıtalardan ülkelere ev sahipliği yapıyor. Ülkeler, kuracakları stantlarda, coğrafi özelliklerini, tarihsel ve kültürel ögelerini, yemeklerini ve folklörlerini tanıtarak İstanbullulara renkli bir fuar yaşatıyor.
İstanbul'da her yıl 60'ın üzerinde ülkeyi buluşturan dünyanın en büyük 5. turizm fuarı olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na Kırşehir olarak her yıl katılıp, şehrimizin en iyi şekilde tanıtılması için stantlar açıyorduk.
Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi’nce ortaklaşa açılan stantta şehrimizin tarihi, kültürel ve termal turizmde kazandığı ivmeye yer verilirken, standımız ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi topluyor, ilimizi anlatan standımızda broşürler, tanıtım materyalleri ve diğer görseller de sergileniyordu.
Bu yıl 24’ncüsü düzenlenen Dünyanın en büyük dört turizm fuarı arasında yer alan EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na Kırşehir’in katılmaması fuara gelen başta İstanbul’daki Kırşehirliler olmak üzere pek çok ildeki hemşehrimizin üzüntülerine ve tepkilerine nede oldu.
Bu konuda gazetemizi arayarak üzüntülerini ifade eden hemşehrilerimiz, “EMITT Fuarı her il için, her ülke için büyük bir tanıtım imkanı. Kırşehirimiz de her yıl bu fuara katılıyor ve düzenlenen stantlardaki ürün ve broşürlerle ilimizin tanıtımına büyük katkı sağlanıyordu. Kırşehir standında UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası listesinde yer alan Ahi Evran-ı Veli Külliyesi ve astronomi çalışmalarının yapıldığı Cacabey Gökbilim Medresesi ile Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japon Bahçesi, Seyfe Gölü Kuş Cenneti, İç Anadolu’nun denizi olarak bilinen Hirfanlı Baraj Gölü, yer altı şehirleri ve kaplıcalarıyla kültür, inanç, sağlık ve doğa turizmine hitap eden ilimiz tüm değerleriyle tanıtılıyordu. Yine ilimizin yöresel lezzetlerinden olan ceviz, pekmez, köftür, Cemele biberi, kurutulmuş meyveler, turistik değer taşıyan Onyx hediyelik eşyaları ile tuzdan yapılan çeşitli hediyeliklerin de tanıtımı yapılıyordu. Bütün bunlara bir de Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu sanatçılarımız Kırşehir türküleriyle büyük renk katıyor ve ilginin daha da artmasına neden oluyordu. Valimizin, Belediye Başkanımızın da katıldığı fuara başka illerden gelen davetliler de Kırşehir standını gezerek hayranlıklarını dile getiriyorlardı. Hatta Kırşehir standına ödüller veriliyordu. Bu yıl neden böyle önemli bir fuarda Kırşehir olarak yer almadık, doğrusu üzüldük. Kırşehirimizin değerli Valisine ve Belediye Başkanına çağrıda bulunuyor ve bundan sonraki yıllarda mutlaka böyle önemli bir fuarda Kırşehir olarak yer almamızı istiyoruz” diye konuştular. (HABER: SALİH GÜNER)