KIRŞEHİR OSB’DE İSTİHDAM ARTTI

selahattin ekicioğlu
Kırşehir’de 2014 yılında işsizlik oranında artış olurken, Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 75 çalışanla yüzde 10 oranında istihdam artışı sağlandı…

 

2015 yılında Kırşehir OSB’de ciddi yatırımların olacağını belirten TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Kırşehir’deki yatırımcı, sanayici, işadamlarının sorunları bizim sorunlarımız” dedi…
Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzde 10 oranında istihdam artışı sağlandı.
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nin 2015 yılının başında bin 75 kişilik çalışana ulaştığını ve yüzde 10 oranında istihdamın arttığını açıkladı.
Gazetemiz Kırşehir Çiğdem’e ilimiz Kırşehir’in 2014 yılına ait sanayi, ticaret ve istihdam açısından verilerini açıklayarak, değerlendirmelerde bulunan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 2014 yılında işsizlik oranındaki yükselmeye karşılık Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdamın arttığını ve 2015 yılında OSB’de ciddi yatırımların olacağını belirtti.
Selahattin Ekicioğlu, “Organize Sanayimizde 2013 ile 2014 yılına baktığımızda yaklaşık yüzde 10 civarında istihdam artımız var. Çünkü 2014’te 960, 2015’in başında bin 75 kişi çalışan gözüküyor. Bu artış da bizim için önemli bir artıştır. Organize Sanayi’deki yatırımlarımızı en azından 2015 yılında tamamlayabilirsek bu sayıyı 3 binlere çıkarma gibi bir gayretimiz var. Çünkü Organize Sanayi Bölgemizde 153 tane birleşen sanayi parseli mevcut. Bunlardan 136 adedi 67 yatırımcıya tahsis edildi. İki ya da üç parseli birleştirerek tek parsele yatırım yapan firmalarımız mevcut. Tahsis edilen parseller üzerinde halen 48 firma faaliyetini sürdürmekte ve bin 75 kişiye istihdam sağlamaktadır. 67 firmaya tamamladığımız zaman Organize’nin büyük bir kısmı faaliyete geçmiş olacak. İnşallah 2015 yılı bitmeden bu firmaların üretime geçip faaliyetine başlamasını canı gönülden istiyoruz. İşsizliğe büyük bir katkı sunacağını düşünüyoruz. 2015 yılında Organize Sanayimizde arsada sıkıntı olmazsa ciddi bir yatırım söz konusu. Örneğin Şeker Fabrikası’nda 640 bin ton pancar işleniyor ve bu da yaklaşık 90 milyon civarında Kırşehirli çiftçiye bir ek gelir sağlıyor. Gıdaya dayalı Organize Sanayi’de bir yatırım yaptığımız sürece bunun yarısından fazla, 50 milyon civarında çiftçiye katkı sağlayacak. Tarıma dayalı sanayide inşallah böyle bir proje gerçekleştirirsek 50 milyon civarında çiftçiye bir destek olacak yatırımımız olacak. 2015 yılında temelini atar, 2016 yılında faaliyete geçirirsek, 2016 yılı ile birlikte bölgemizdeki çiftçilere katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
“YATIRIMCININ SORUNU BİZİM SORUNUMUZ”
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorunların çözülmesinde el birliği çözülmesinden yana olduklarını dile getirerek, yatırımcıların sorununun kendi sorunları olduğunu belirten TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Kırşehir’de 2014 yılında açılan firmalara baktığımızda anonim bazında 7 tane firmamız açıldı. Limited şirketi 71, gerçek kişi ticari işletme 67, girişim ortaklığı da 1 adet olmak üzere toplam 146 firma kuruldu. Kapanan firmalarımızın da toplamı 43. Anonim şirket 2, limited şirket 17, gerçek kişi ticari işletme de 24 adet de firmamız 2014 yılında faaliyetine son vermiştir. Yaklaşık 103 firma daha odamız bünyesine katılmış, faaliyet göstermektedir. İlimiz ticari yapısına baktığımızda ihracat rakamları 2013’te 219 bin 876 milyon dolar iken, 2014’te de yüzde 4 civarında bir artış bekliyoruz. Elimizdeki veriler onu gösteriyor, Ocak ayı sonu itibariyle netleşecek. Yaklaşık 235 milyon dolar civarında bir ihracat bekliyoruz. İlimizin ihracatı genelde lokomotif firmamızın kendi ihracatıyla, lastik sektörüyle ilgili, diğer sektörler biraz zayıftır. Bunun büyük bir kısmı lastikte. İthalata baktığımızda yaklaşık birbirine eş değer, 220 milyon dolar civarında ithalat girdimiz var. Şehrimizde 2014 yılında ekonomik yapımızda işsizlik oranında bir yükseliş var 2013 yılına göre. Yüzde 10 civarında bir işsizlik var. İlimizde işyeri açılmasına rağmen işsizlik oranının yüksek olması dezavantajlardan birisi” şeklinde açıklamalarda bulanarak, Kırşehir’in 2014 yılını değerlendirdi.
Kırşehir ekonomisinde sıkıntıların olduğunu ve bunu hep birlikte aşmayı düşündüklerini ifade eden Ekicioğlu, “Sanayi sektöründeki sıkıntıların yanı sıra tarıma dayalı sanayideki istihdama baktığımızda yüzde 25 civarında sektörel daralma tarımda var. Sanayi sektöründe yüzde 12,4, hizmet sektörü yüzde 38 civarında, diğerleri de yüzde 24 civarında ki bu da şunu gösteriyor Kırşehir’de otel, özel güvenlik, temizlik şirketleri gibi hizmet sektöründeki firmalarımızın ağırlığı fazla. Kamu kurumlarının da özel sektörden hizmet almasıyla birlikte özel sektörün istihdamı yüksek. Sanayi sektörü en düşük oranlarda ve bunu da inşallah eşit bir noktaya getirirsek şehrin istihdamına katkı sunarız. Kırşehir’deki yatırımcı, sanayici, işadamlarının sorunları bizim sorunlarımız. Bunları el birliği ile çözersek ilimiz inşallah daha güzel, daha düzgün, gelir düzeyi yüksek, mutlu şehirlerden birisi Kırşehir olacaktır. Hedefimizi buna göre yapıyoruz. Bütün işletmelerimizin çoğalmasını, KOBİ’lerin desteklenerek istihdamın artırılmasını hedefliyoruz” dedi.