Yüksek kur esnafı vurdu: Maliyet artıyor, dövizle ödenen kira mağdur ediyor

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk:

“KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DÖVİZDEN VAZGEÇİLİP TL'YE DÖNÜLMELİ”

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı (KESOB) Bahamettin Öztürk, dövizde yaşanan hızlı yükselişin esnafı vurduğunu, maliyetlerin arttığını ve özellikle dövizle ödenen kiraların herkesi mağdur ettiğini belirterek, kira sözleşmelerinde uygulanan dövizden vazgeçilerek TL’ye dönülmesi gerektiğini açıkladı.
Ülkemize ABD merkezli yapılan operasyon sonucunda döviz kurlarındaki dalgalanmaların tüm kesimleri etkilediğini belirten KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, “Döviz kurlarında bu kadar hızlı iniş çıkışların yaşandığı bir dönemde vatandaşlarımız döviz almaktan ve dövizle alışveriş yapmaktan kaçınmalı. Yurt içinde yapılan tüm sözleşmeler ve kira ödemeleri TL ile güncellenerek milli paranın değeri korunmalı ve döviz ile yapılan işyeri kira sözleşmeleri için doların kuru 4.000 Lira - Euro kuru 5.000 Lira olarak sabitlenmelidir. Başta Devletimiz olmak üzere esnafımızın da bu zor süreçte ayakta kalması sağlanmalıdır. Paramızın değer kaybetmemesi için vatandaşlarımız yatırımlarını dövizle değil TL ile yapmalı ve elinde dövizi olan mutlaka dövizini bozdurarak Türk Lirasına dönmelidir” dedi.
'KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DÖVİZDEN VAZGEÇİLİP TL'YE DÖNÜLMELİ'
Milli paramız Türk Lirasının değerini korumak adına ülke içindeki tüm ticari işlemlerde TL'nin kullanılması için çağrıda bulunan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, “Son günlerde ABD'nin ülkemize çeşitli bahanelerle uygulamakta olduğu yaptırımlar, döviz kurlarında dalgalanmalara sebep oldu. Dolar ve Euro'daki ani çıkışlar piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle kirasını döviz üzerinden ödeyen işletmeler ve iş yeri sahipleri zor duruma düşmektedir. Dövizdeki yükseliş esnafın maliyetini artırırken işyeri kiraları da dövize bağlı olarak yükselince çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri TL cinsine çevrilerek güncellenmeli. Aksi takdirde hem kira ödeyen esnaf paranın altından kalkamaz hem de mal sahibi parasını zamanında alamaz. Her iki tarafın da kazançlı çıkması için kesinlikle dövizden vazgeçip TL'ye dönülmelidir, İşyeri kirasını TL yapmayıp esnafıma eziyet edenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız, bu vatan bizim, esnaf bizim esnafımız...” şeklinde konuştu.
“YÜKSEK KİRALAR CADDE MAĞAZACILIĞINI BİTİRİYOR”
Özellikle dolara bağlı yüksek kiralar yüzünden çok sayıda dükkanın boş kaldığını ve cadde mağazacılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Öztürk, “Şehrin kültüründe yer edinen ve yıllardır faaliyet gösteren lokantalar, pastaneler, giyim mağazaları yüksek kiralar yüzünden bir bir kapanıyor. Dükkanının ışığıyla adeta sokak lambası gibi caddeleri aydınlatan iş yerleri kapandığında sokaklar karanlığa bürünür. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yollar aydınlansın ve dükkanlar boş kalmasın diye mülk sahipleri kira sözleşmelerini kesinlikle TL cinsinden ve daha uyguna yapmalı. Mülk sahipleri kiraları değerinin üzerinde artırmamalıdır. Çünkü dükkanın boş kalması, mülkün değerini düşürdüğü için mülk sahibi açısından da zararlı bir durum. Hem TL'nin değer kazanması hem de cadde mağazacılığının yaşaması için kira sözleşmeleri TL cinsinden olmalı” diye konuştu.
“GÜN BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE OLMA GÜNÜDÜR”
Piyasalarda spekülatif bir hareketlenme olduğunu Dolar ve Euro'nun spekülatörler tarafından yükseltildiğinin altını çizen Kırşehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, “Piyasalarda spekülatif bir gelişme var. Vatandaşlarımızın sabırlı olması gereken bir süreçten geçiyoruz. Önümüzdeki günlerde piyasalar normale dönecek. Spekülatörlerin oyunları bozulacak. Paniğe kapılmaya gerek yok. Ülkemiz üzerine oynanan oyunları milletçe bozmamız gerekiyor. Bütün kesimler bu spekülatif gerilmenin boşa çıkarılması için gayret göstermeli ve sabırlı olmalı” dedi. (HABER: SALİH GÜNER)