KIRŞEHİR Vergi Dairesi Müdürlüğü, 2021 yılı kira gelirlerinin vergi ödemelerinin 25 Mart’ta sona ereceğini hatırlattı.
Mart ve Temmuz'da olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecek olan kira gelir vergisinde beyannameler en geç 25 Mart akşamına kadar teslim edilecek. Beyannameler götürü ve gerçek gider yöntemlerinden biri seçilerek hazırlanacak. 
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen 2021 yılı için istisna tutarı 6 bin 600 TL’nin altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmadığı için kira vergisine tabii olmadığı bildirilirken, Kırşehir’de 2020 yılında 6 bin 600 TL’nin altında kira geliri elde edenler kira vergisi ödemeyecek.
Konutun yıllık kira gelirlerinde her yıl belirlenen bir oranda yasal olarak bir istisna tutarı düşülüyor. Bu oran her yıl Gelir İdaresi Başlığı tarafından açıklanıyor ve konut kira gelirleri için çeşitli istisnalara göre uygulanıyor. Öte yandan hangi yıl kira geliri elde edildi ise o yılın istisna tutarı düşülerek hesaplama işlemi yapılıyor.
KONUT KİRA 
Kira gelir beyannamesi ödeme tarihleri, mükelleflerin gündeminde yer almaya başladı. 2020’de yıl içinde toplam 6 bin 600 liraya kadar konut kirası elde edenler beyanname vermeyecek. Beyanname vermeyen mülk sahiplerinin vergi ödemesi de söz konusu olmayacak. Kira beyannameleri 31 Mart akşamına kadar bizzat vergi dairesine gidilerek ya da internet üzerinden verilebilecek. Vatandaşların ceza ödememek için belirlenen tarihe kadar beyannameleri vermesi gerekiyor.
KİRA GELİR BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLECEK? 
Mükelleflerin, 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.
Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.
Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.
KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR? 
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir.
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi; vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine, ve bağlı bulunulan vergi dairesine ödenecek. (HABER: NECLA BAĞCI)