Son aylarda enflasyonun artışı ile birlikte gıda fiyatları da el yakmaya başladı.
Kırşehir’in tarım ve hayvancılık şehri olmasına rağmen, gıda fiyatlarının sürekli artması karşısında bütçeleri zorlanan vatandaşlar, market market gezerek en uygun fiyatla alışveriş yapmanın hesaplarını yapıyor.
Kırşehir’de havaların soğumasıyla birlikte şimdi de hava koşullarıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarının arttığını gözlemleniyor. Ispanak, pırasa, yeşillik ve marul başta olmak sebze ve meyve fiyatlarının arttığını gören Kırşehirliler, kilo ile alış veriş yapmak üzere yarım kilo almak zorunda kalıyor.
Kırşehir’deki pazarcılar sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt fiyatları başta olmak üzere diğer girdilere gelen artışlardan kaynaklandığını belirterek “Yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte Kırşehir’de yerli sebze ve meyve üretimi de bitti. Geçtiğimiz ay Antalya ve yöresinde yaşanan sel ve hortum felaketi nedeniyle buradaki seralar büyük zarar gördü. Bu nedenle üretimin azalması, talebi karşılayamadığı için fiyatların yükselmesine neden oldu. Biz her türlü sıkıntıya rağmen Kırşehir halkına kaliteli ve ucuz sebze ve meyve yedirmenin çabası içindeyiz” diye konuştular.
Çay, şeker, peynir, süt, yağ ve bakliyat gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının geçen ayları göre yüzde 20’den fazla arttığını belirten Kırşehirliler “Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi bakliyat ürünlerinin bu kadar artmasını anlayamıyoruz. Üstelik devlet bakliyatta uygulanan gümrük vergisini sıfırladı, ama fiyatlar her gün artıyor. Geçen yıllarda 3-4 liraya aldığımız nohudun kilosu 10 lirayı geçmiş durumda. Fasulye 7-8 lira. Yoğurt, süt ve peynir fiyatları ise daha pahalı. Geçen yıl 1,5-2 lira arasında satılan süt 3 lirayı buldu. Sebze ve meyve yiyemiyoruz, kuru gıda alamıyoruz. Peki biz ne yiyip içeceğiz? Ayrıca Kırşehir’de gıda ihtiyaçlarımızı karşıladığımız marketlerde büyük fiyat farkı var. Birinde 10 lira olan bir ürün, başka markette 6-7 lira. Biz de bu nedenle ihtiyaçlarımızın listesini yapıyor, hangi ürün hangi markette uygunsa oradan alıyoruz. Nasıl olsa Kırşehir’de eskisi gibi veresiye veren market kalmadı. Kredi kartıyla peşin aldığımıza göre biz de hangi ürün nerede ucuzsa oradan almayı tercih ediyoruz” diye konuştular. (HABER: SALİH GÜNER)