TESK Başkanı Bendevi Palandöken Kırşehir’de konuştu:


“ESNAFIMIZA NEFES KREDİSİ VERİLMELİ”

TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Kırşehir’i ziyaret etti. Palandöken Vali Hüdayar Mete Buhara’yı ziyaretinin ardından Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde esnaf odası başkanlarıyla bir araya geldi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken beraberinde Genel Başkan Yardımcısı ve TSOF Başkanı Fevzi Apaydın ve TESK Genel Başkan Vekili Burhan Aksak il Kırşehir’de ziyaretler gerçekleştirdi. Heyet, Kırşehir ESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, Nevşehir ESOB Başkanı Mehmet Pınarbaşı, Niğde ESOB Başkanı Alim Yeşil ve Aksaray ESOB Başkanı Doğan Ceylan ile birlikte Kırşehir Valisi H. Mete Buhara’yı ziyaret ederek Ahilik Haftası etkinlikleri hakkında istişarelerde bulundu. Ardından Kırşehir ESOB Başkanlık binasında esnaf odası başkanlarıyla bir araya gelindi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Genel Başkan Bendevi Palandöken, esnaf için taleplerde bulundu.

ESNAFA NEFES KREDİSİ TALEBİ

Palandöken,“Pandemi sürecinde esnaf ve sanatkârlarımız için önemli destekler oldu. Bu destek esnaf ve sanatkârların ayakta kalmasını sağladı. 2 yıllık süreçte çok sıkıntı çektik. Bu süreçte borçlanan esnaflarımız oldu. Devletimiz tarafından faizsiz krediler verildi ancak bunlar can suyu içindi, artık nefes kredisi talep ediyoruz. Nefes kredisiyle esnaflarımız rahat bir nefes alacak.”

“ESNAFIN GİDERLERİ AZALTILARAK EMEKLİ MAAŞI ARTIRILMALI”

“Bugünkü enflasyondan hükümet de memnun değil. Çünkü piyasada fiyatların yüksek olmasının tek sebebi akaryakıtın yükselmesi değil, başka faktörler de var. Konutlarda kira zam sınırı yüzde 25 verildi ancak şuan işyerlerinde kira stopajı ödeniyor. Bunun kaldırılması lazım. Ticari akaryakıt talep ediyoruz. Bizim esnafımız o araçlarla gezmiyor, vatandaşın ucuza ve konforlu seyahatini sağlıyor. O yüzden akaryakıtta özel indirim sağlanmalı. Biz sabahın seherinden gece geç saatlere kadar hizmet eden bir meslek grubuyuz. Yanımızda çalışanlar 8 saat çalışıp gidiyor. Ama biz 18 saat çalışıyoruz. Emekli olduğumuzda aldığımız maaş yanımızda çalışanın maaşıyla orantısız oluyor. BAĞKUR emeklisinin en az asgari ücret düzeyinde emekli aylığı alması gerekmektedir. Elektrik, doğalgaz gibi giderlerde esnafa indirim sağlanmalı. Biz esnaflar olarak hem devlete yük olmayan hem de küçük sermayesiyle büyük istihdama katkı sunan bir meslek grubuyuz.”

“3 HARFİ MARKETLER GELENEKSEL YAPIYI BOZDU”

“Fiyatlar yükselirken şehrin sermayesini nasıl dışarı aktarırız diye mücadele de sürüyor. 3 harfli marketler geleneksel yapıyı bozdu. Kırşehir’in sermayesini akıp dışarıya götürüyor. Peki, Kırşehir’in yerel esnafı ne yapacak? Okullar açılınca kırtasiye malzemeleri satıyorlar, kış gelince kar lastiği satıyorlar. Bu mevsimde de deniz malzemeleri satıyorlar. Bu ticari ahlakla uyuşmuyor. Bunun için de perakende yasasının çıkması lazım.”

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

“Pandemi sürecinde bile kutlamaları aksatmamaya gayret ettik. Bu yıl olağanüstü bir durum çıkmazsa Cumhurbaşkanımızın katılımı olacak. Bu yıl şehir dışından gelenler için de her zamankinden daha görkemli şekilde geçecek.”

“ESNAF EĞİTİM MERKEZİ YAPILACAK”

“Önceki dönem Belediye başkanımızla da görüşmüştük. Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin de bir mekânı olacaktı. Bu fırsatı kaçırmış değiliz. Esnaflarımızın ve yanında çalışanların istifade edebileceği, eğitim alabileceği silikon vadisi gibi bir eğitim merkezi olacaktır.” dedi.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk de Ahilik Haftasına katkıları ve esnaflarımızın desteklenmesi konusundaki çabalarından dolayı Genel Başkan Bendevi Palandöken’e teşekkür ederek birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. (HABER MERKEZİ)