2016 yılında birçok yeni düzenleme uygulamaya geçecek. 1 Ocak itibariyle uygulanması öngörülen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı da esnafların talepleri doğrultusunda kademeli olarak gerçekleştirilecek.
Kırşehir’de küçük esnafın yıllık kazancının 150 bin TL olmasının mümkün olmadığı belirtilirken, küçük esnaf yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımına 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle geçecek.
Kırşehir’de küçük esnafın sorunları başta olmak üzere küçük esnafa verilecek destekler ve uygulamaya konulan yeni düzenlemelere ilişkin gazetemiz Kırşehir Çiğdem’e açıklamalarda bulunan Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnafı Odası Başkanı Murat Zobu, süre uzatımından memnun olduklarını belirtti.
Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnafı Odası Başkanı Murat Zobu, “Maliye Bakanlığımız genelgesinde 2016 yılında uygulanacak yazarkasa pos cihazlarının kullanımı gündemdeydi. Bizim üst kuruluşlarımıza, Esnaf Odaları Birliğimize, konfederasyon ve federasyonlarımıza yaptığımız başvurular sonucunda bu sürenin uzatılması kararlaştırıldı. Oda üyelerimiz ve Birlik Başkanlığımız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Meclis ziyaretimizde Milletvekillerimize bu konuyu iletmiştik. Konfederasyonumuz da zaten bunun için uğraş veriyordu. Yazarkasa pos cihazlarında tek firma olmasından dolayı yüksek meblağlar alınıyordu. Biz mevcut yazarkasalarımızın süreleri dolunca yazarkasa posa geçelim istiyorduk, ama Maliye Bakanlığımızın vergi, gelir ve harçları toplama noktasında tasarrufları vardı. Sadece esnafların kazançlarına göre süreler uzatıldı. 1 milyon TL’yi aşan mükellefler 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren yazarkasa posa geçecek. 1 milyon TL’den 500 bin TL’ye kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihine kadar, 500 bin TL ile 150 bin TL arasında olan mükellefler için 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren, özellikle bizi ilgilendiren kısmı yıllık kazancı 150 bin TL’den az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yazarkasa posa geçeceğiz. Küçük esnafımızın yıllık kazancı şu anda 150 bin TL olarak mümkün gözükmüyor. 1 Ocak 2017 tarihinden sonra yazarkasa pos cihazlarının kullanımına başlanacak. Bu bizim için sevindirici, çünkü yazarkasa posların maliyeti çok yüksekti. Ocak, Şubat ve Mart ayları birçok ödemenin yapıldığı aylar, sıkıntılı. Talebimiz doğrultusunda bu sürenin uzatılmış olması da sevindiricidir” şeklinde konuştu.
Küçük esnafa verilecek yüzde 100 faiz indirimli 30 bin TL’lik krediden nasıl yararlanılacağına ilişkin de esnafları bilgilendiren Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnafı Odası Başkanı Murat Zobu, “Odamız üyelerine hükümetimizin 1 Kasım seçimlerinden sonra küçük esnafımıza yönelik çalışmaları vardı. Bu çalışmalar içerisinde özellikle küçük esnafımıza 30 bin liralık kredi desteğinin verilmesidir. Bu 30 bin liralık kredinin esnaf ve sanatkarlarımızın nasıl kullanacağı noktasında sürekli sorular geliyor. Bu kredi yüzde 100 faiz indirimine tabi tutularak Esnaf Kefalet Kooperatiflerimizce verilecek. İki kefil ile verilecek, ama bazı şartları da var. Özellikle makine, ekipman, demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla esnaf ev sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerimiz aracılığıyla krediden yararlanabilecek. Bu krediyi alabilmek için özellikle 1 Aralık 2015 tarihine devreden kredi borçları olmayacak esnaflarımızın. Bu devreden borçları var ise bu krediden yararlanamayacaklar. Bu krediye alabilmek için özellikle KOSGEB’den bir destek, yardım, kredi almamış olmaları gerekmekte. KOSGEB tarafından 2016 yılı içerisinde 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli destekler verilecek. Burada belirli şartlar var, özellikle girişimcilik kursuna gitmiş ve belge almış esnaflar yararlanacak. 30 bin liralık kredi direk esnafımıza alın, kullanın diye verilmeyecek. Bu konuda kavram kargaşası da yaşanmasın. Bizim talebimiz esnafa bir defaya mahsus sicillerinin de, özellikle sicil affının çıkarılıp direk faizsiz 50 bin liralık bir yardımdı. Ama maalesef hükümetin de bütçe ve cari açık nedeniyle isteğimiz, talebimiz gerçekleşmedi, ama yeni iş kuracak, yeni iş yapacak küçük esnafların özellikle bundan yararlanabilecek olmaları sevindirici bir durumdur” dedi.

“2015 YILI KAYIPLARI 2016’DA TELAFİ EDİLİR”

Gazetemize yaptığı açıklamada, 2015 yılını ekonomik ve siyasi açıdan değerlendiren Kırşehir Bakkallar ve Bayiler Esnafı Odası Başkanı Murat Zobu, 2015 yılının kayıplarının 2016 yılında telafi edilmesi temennisinde bulunarak, “2015 yılı küçük esnaf açısından baktığımızda, bakkallarımız açısından baktığımızda da yorucu bir yıl oldu. Özellikle üst üste seçim yaşanması, ülkemizde ve ülkemiz dışında yaşanan birtakım sorunlar beraberinde ekonomik sıkıntıları da doğurdu. Yine de bu yılı güç de olsa esnafımız bir şekilde atlattı. 2015 yılında özellikle siyasi belirsizliklerin oluşması, yoğunlaşması, ülkemizdeki birtakım çekişme ve kavgalar hiç istemediğimiz olaylardı. 2016 yılında küçük esnafımızın beklentileri doğrultusunda yasaların küçük esnafı iyileştirici yönde oluşması bizleri sevindirecektir. Dileğimiz kardeşliğin, dostluğun barışın, sevginin hakim olduğu bir yıl olmasıdır. Özellikle biz küçük esnaf açısından ekonomik anlamda kazançlı bir yıl olmasını canı gönülden istiyoruz. 2015 yılı içerisinde küçük esnafımızın kazançları da oldu. Özellikle taleplerimiz doğrultusunda üst kuruluşlarımıza yaptığımız başvurular ve konfederasyonumuza ilettiğimiz dosyaların ilgili bakanlıklara iletilmesi sonucunda emekli olup da esnaflık yapan üyelerimizden kesilen yüzde 15’lik intibakın kaldırılmış olması bizim için bir kazançtır. 2015 yılının kayıplarını inşallah 2016 yılında telafi ederiz” ifadesini kullandı.