Dünyadaki enerji fiyatlarına gelen artış durdurulamıyor… Petrol, doğalgaz ve elektrik fiyatları her gün artıyor. Kömürün tonu son bir haftada 100 dolar arttı!.. Kırşehir’de vatandaşlar kara kışı geçirmek için başka arayışlar peşinde!..

ENERJİ FİYATLARI NEREYE?

Son bir yıldır enerji fiyatlarına gelen büyük çaptaki artışlarla alım gücü düşen Kırşehir’deki vatandaşlar, adeta isyan etmeye başladı. Dünyadaki enerji fiyatlarına gelen artış durdurulamıyor. Petrol, doğalgaz, elektrik ve doğalgaz fiyatları her gün artıyor. Kömürün tonu son bir haftada 100 dolar arttı. Kırşehir’de geçen yıl torbası 30 lira olan 25 kg’lik bir torba kömürün 140 liraya, yerli kömürün 15 liradan 75 liraya çıkması karşısında vatandaş şaşkına dönüyor.

Dünyada yükselen petrol ve enerji fiyatlarına paralel olarak doğalgaz, elektrik ve kömür fiyatlarının bu kadar artması karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirten vatandaşlar, hükümetin enerji fiyatlarına artık müdahale edemez hale geldiği için büyük sıkıntı içinde olduklarını ifade ettiler.

Kırşehir’de kırsal kesimde oturan ve doğalgaz kullanamadığı için kömürle ısınmak zorunda olan vatandaşlar gazetemize gelerek kömür fiyatlarına tepki göstererek şunları söylediler:

“Evimizde doğalgaz hattımız olmadığı için yıllardır odun ve kömürle ısınıyoruz. Ancak bu yıl kömür fiyatları o kadar çok pahalandı ki ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Geçen yılki fiyatlarla bu yılki fiyatlar arasında dağlar var. Kömür fiyatları daha nereye kadar gidecek. Buna bir dur denmeli. Kömürcüler de bizim gibi fiyatların yükselmesinden şikâyetçi. Onlar pahalı alıp, pahalı satıyor. Ama bizim alım gücümüz olmadığı için alamaz duruma geldik. Hayırlısı ile şu kışı bir çıkarmış olsaydık” diye dert yandılar.

Kırşehir’deki odun ve kömür satıcıları da, kömür fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse 5 kat arttığını, müşterilerine fiyat verirken utandıklarını söylediler.

Enerji fiyatlarının tüm dünyada çok büyük oranda arttığını, dolayısıyla bu artışlardan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarının da bundan büyük çapta etkilendiğini belirten kömür satıcıları, “Gerçekten halkımız bu fiyatlarla kömür alıp ısınamazlar. Geçen yıl 1 ton kömüre 1200 ile 1500 lira arasında ücret ödeyerek ısınan müşterilerimiz bu yıl 5-6 bin liradan aşağıya ısınamıyorlar. Vatandaşın ısınmaya bu kadar ayıracak bütçesi olmadığı için büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bazen onlara kömür fiyatını verirken utanıyoruz. Kömür fiyatları gelen zamlarla her gün değişiyor bazen fiyat bile veremiyoruz. İşte Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle son bir haftada kömürün tonuna 100 dolar zam geldi. İçeride benzin ve mazota da her gün zam geliyor. Bu da nakliye ücretlerinin sürekli artmasına neden oluyor. Elektrik fiyatları zaten çok yüksek. Biz de çok zor durumdayız, hem iş yapamıyor, hem de vatandaşlarımızdan alacaklarımızı tahsil edemiyoruz. Dünyada enerji fiyatlarındaki artışa dur denmeli. Hükümetimiz de bu konuda biraz halkımızı düşünerek bir şeyler yaparak halkımıza destek vermeli. Yoksa bu gidişat hiç te iyiye alamet değil” diyerek tepki gösterdiler.  (HABER: BEYHAN BALLI)