Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, şehir merkezinde yaptığı kontrollerde mali sigortası olmayan, amaç dışı faaliyet gösteren araçlar ile trafiği tehlikeye düşürecek şekilde park eden, araçları çekici vasıtasıyla kaldırılıp, araç parkına kaldırılması sırasında uygulanan ücretlerle ilgili bir açıklama yaptı.
Son zamanlarda Kırşehir Emniyet Müdürlüğü’ne gelen sözlü ve yazılı şikâyetlerde araçları çekilen vatandaşlardan çekici ve otopark işletmecileri tarafından kendilerinden fazla ücret aldıkları şeklinde serzenişler gelmesi üzerine bir açıklama yapıldı.
Kırşehir’de yetki verilen çekici ve otopark ücretleri İl Trafik Komisyonunun 2018/6 sayılı kararı ile belirlendiği, belirlenen ücret tarifeleri yetkili çekici ve otoparklara tebliğ edildiği, belirlenen tarifenin üzerinde ücret aldığı tespit edilenlere yasal müeyyideler uygulanacağının komisyon kararıyla belirlendiğine dikkat çekilen Kırşehir Emniyet Müdürlüğü açıklamasında şöyle denildi:
“2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (zorunlu mali sigortası olmayan, amaç dışı faaliyet gösteren … gibi) araçların trafikten men edileceği, (trafiği tehlikeye düşürecek şekilde park eden, otobüs durakları, yangın muslukları … gibi) yasak yerlere park eden ve sahibine ulaşılamayan araçlar muhafaza altına alınır. Amir hükmü gereği Şube Müdürlüğümüz ekiplerince yapılan denetim ve kontrollerde yasada belirtilen kurallara uymayan araçlar trafikten men edilmek veya muhafaza altına alınmak üzere yetkili çekiciler vasıtasıyla yetki verilen yedd-i emin otoparklara ücretleri araç sahipleri tarafından ödenmek üzere çekilmektedir.
“Ayrıca ilimizde kutlanan Ahi Haftası nedeniyle yapılan kutlama etkinlikleri çerçevesinde ve ilimizi ziyarete gelen devlet büyüklerinin güvenliğinin sağlaması amacıyla gerekli duyurular yapılarak bazı caddeler araç trafiğine kapatılarak parktan arındırılmış, sahibine ulaşılamayan araçlar yetkili çekiciler marifetiyle otoparklara çekilerek muhafaza altına alınmıştır.
“Son zamanlarda Müdürlüğümüze gelen sözlü ve yazılı şikayetlerde araçları çekilen vatandaşlardan çekici ve otopark işletmecileri tarafından kendilerinden fazla ücret aldıkları şeklinde serzenişler olduğu tespit edilmiştir.
“Oysa ki yetki verilen çekici ve otopark ücretleri İl Trafik Komisyonunun 2018/6 sayılı kararı ile belirlenmiş, belirlenen ücret tarifeleri yetkili çekici ve otoparklara tebliğ edilmiş, belirlenen tarifenin üzerinde ücret aldığı tespit edilenlere yasal müeyyideler uygulanacağı komisyon kararıyla belirlenmiştir.”
İl Trafik Komisyon Başkanlığı tarafından 09.04.2018 tarih 2018/06 Sayılı karar ile belirlenen Kırşehir İli Belediye Sınırları İçi ve Dışı azami olarak belirlenen ücret tarifeleri belirlendi.
Buna göre, Belediye sınırları dışı azami olarak belirlenen çekici ve kurtarıcı ücretleri, araç cinsleri belediye sınırları içi araç çekme ücreti km başı kurtarma ücreti (saat başı) şöyle belirlendi:
Motosiklet Otomobil çekme ücreti 60 TL km başı ücreti 1,5 TL, kurtarma ücreti saat başı 55 TL. Kamyonet-Minibüs-Traktör çekme ücreti 60 TL, km başı ücreti 2 TL Kamyon-Tanker-Otobüs-Çekici çekme ücreti 120 TL, km başı 2 TL, kurtarma ücreti 120 TL, Biçerdöver-Dozer-İş Makinaları çekme ücreti 120 TL, km başı 2,5 TL, kurtarma ücreti 150 TL.
Belediye sınırları içi azami olarak belirlenen otopark, çekici ve kurtarma ücretleri ise şöyle belirlendi:
Motosiklet otopark ücreti 7,50 çekici ücreti 60 TL, çekici ve kurtarma ücreti 55 TL, Otomobil park ücreti 9 TL, çekici ücreti 60 TL, çekici ve kurtarma ücreti 55 TL, Kamyonet-minibüs-Traktör otopark ücreti 15 TL, çekici ücreti 60 TL, çekici ve kurtarma ücreti 55 TL, Kamyon-Otobüs otopark ücreti 20 TL, çekici ücreti 120 TL, çekici ve kurtarma ücreti 120 TL, Çekici-İş Makinaları otopark ücreti 20 TL, çekici ücreti 120 TL, çekici ve kurtarıcı ücreti 150 TL. (HABER: SALİH GÜNER)