DSİ’den Kırşehir’de toplulaştırma çalışmaları

Genel Müdür Mevlüt Aldın: “2019 yılında Kırşehir’de 39 bin 840 dekar arazi toplulaştırıldı”

DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü Kırşehir, Kayseri ve Yozgat illerinde
toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerektiğini, bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğü’ne verildiğine dikkat çekti.
SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK
Genel Müdür Mevlüt Aydın, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR
Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.”
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘2019 yılında Kayseri, Yozgat ve Kırşehir illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
2019 YILINDA KIRŞEHİR’DE 39 BİN 840 DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Aydın, ‘Kırşehir ilimizde 2019 yılında 1 adet projede toplam 75.560 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 39.840 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 35.720 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasının hedeflendiğini belitti.
2019 YILINDA KAYSERİ’DE 170 BİN 900 DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Aydın, “Kayseri ilimizde 2019 yılında 3 adet projede toplam 901.000 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 170.900 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 730.100 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılma hedefliyonuz” dedi.
2019 YILINDA YOZGAT’TA 278 BİN 560 DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Genel Müdür Aydın, “Yozgat ilimizde de 2019 yılında 3 adet projede toplam 1.106.000 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 278.560 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 827.440 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi.
Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işlerinin yapıldığını da açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın “Kayseri, Yozgat ve Kırşehir illerimizde 1 Ocak 2019 tarihinden bu güne kadar 7 proje dâhilinde 489 bin 300 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2020 yılı sonuna kadar 1 milyon 593 bin 260 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmasının tamamlanmasının planlandığını’’ belirtti.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)