Kırşehir’de soba yakanların sayısı artıyor, doğalgaz vanaları kısıldı!

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FATURALARI EL YAKIYOR!

Geçen yıl Ağustos ayında başlayan ekonomik krizin ardından iğneden ipliğe gelen yüklü zamlar vatandaşın alım gücünü iyiden iyiye düşürürken, işsizlik ve maddi sıkıntı halkın adeta belini büküyor.
İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde doğalgaz ve elektrik kullanımının artması gelen faturalarla halkın canını sıkmaya başladı. Son 1 yılda elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30’un üzerinde zam gelmesi faturaların da iyice şişmesine neden oldu.
Alım gücü düşen Kırşehir’deki vatandaşlar, “Son bir yıldır ekonomik sıkıntı için kıvranıp duruyoruz. Aldığımız maaşlar çoktan eriyip gitti, alım gücümüz iyice düştü. Yazın sebze ve meyve fiyatları bol olunca fiyatlar uygundu. Şimdi kış mevsimi ile birlikte tüm sebze ve meyve fiyatları ikiye katlanmış durumda. Dolayısıyla bizler de doğru dürüst sebze ve meyve aylamaz durumdayız. Çünkü gelirimizin büyük kısmını doğalgaz ve elektrik faturalarına gidiyor. Geçen yıl doğalgazla bir aylık ısınma giderimiz 150-200 lira iken bu yıl 400-500 lirayı buluyor. Çünkü elektrik ve doğalgaz zamları yüzde 50’nin üstünde arttı. Biz de mecburen elektrik ve doğalgazda tasarrufa gidip, kullanmamaya çalışıyoruz. Çocukların evde olmadığı saatlerde doğalgazı kapatıp, battaniye altında oturuyoruz. Hep tasarruflu kullanmamıza rağmen doğalgaz faturaları 300 liranın üzerinde geliyor. Bazen soba kuralım diye düşünüyoruz, ama çoğu binalarda doğru dürüst baca yok” diye dert yandılar.
Ücretlerin sürekli düştüğünü, gelirlerin azaldığını da ifade eden vatandaşlar, “Asgari ücretin altında maaş alanların sayısı oldukça çok. Çünkü piyasalarda yaşanan durgunluk nedeniyle esnaf, sanatkâr, tüccar ve sanayiciler de büyük sıkıntı içinde. Gelirler, giderleri karşılaşamadığı için ya kapısına kilit vuruyor, ya işçi çıkartıyor, ya bankalardan aldığı borçlarla ayakta kalma mücadelesi veriliyor. İşveren de haklı, çalışanlar da haklı. İnşallah yeni yılla birlikte asgari ücret rakamlarında bir nebze artış olur da bizler de rahatlarız. Yoksa insanların durumu hiç te iyiye gitmiyor” dediler. (HABER: BEYHAN BALLI)