Kömür fiyatları artık haftalık artıyor, gelen zam üstüne zamlarla Kırşehir’de vatandaşın alım gücü kalmadı. Vatandaşın vay haline vay!..

BU KIŞ ÇOK ZOR GEÇECEK!...

Şehrimizde uzun yıllardır kömür satışı yapan Uğur Çeliker, Kırşehir’de vatandaşların ithal kömür yerine yerli kömür almaya yöneldiklerini, ancak bu talebi karşılayamadıklarını açıkladı…

Bu yıl dünyada enerji fiyatlarının ciddi oranda yükselmesi sonucu akaryakıt, doğalgaz, elektrik, kömür fiyatları adeta uçtu. Kırşehir’de geçen yıl 1.200 ile 1.300 lira arasında değişen ithal kömürün tonu 3 bin lirayı aştı. 
Yaklaşan kış öncesi doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen büyük orandaki zamlara bir de kömür zamları eklenince bu kış özellikle dar ve sabit gelirli aileler için zor geçeceğe benziyor. 
Döviz kurundaki artışlarla birlikte iğneden ipliğe tüm ürünlere gelen zamlarla birlikte alım gücü iyice düşen Kırşehir’deki vatandaşları, kış mevsimi daha da etkileyecek. Çünkü yüksek fiyatlar karşısında nasıl ısınacak onu hesaplamaya başladı.  
Afrika ve Rusya’dan ithal edilen kömürün tonunun dolar bazlı fiyatlarının artık haftalık zamlandığını belirten Uğur Çeliker, bu kışın vatandaş için çok zor geçeceğini ifade etti.  
Şehrimizde faaliyet gösteren Çınar Kömür’ün sahibi Uğur Çeliker, kömür fiyatlarının geçen yıla göre büyük oranda arttığını, vatandaşın alım gücünün düşmesi sonucu satışlarının da büyük çapta etkilendiğini açıkladı. 
Uğur Çeliker, ithal kömüre sürekli zam geldiğini, hatta bu zamların son günlerde haftalık geldiği için fiyatlara yetişemediklerini söyledi. 
Kömür fiyatlarındaki fahiş artışın halkın alım gücünü de etkilediğini belirten Uğur Çeliker, gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Geçen yıl 30-35 lira arasında sattığımız ithal bir torba kömürün fiyatı bugün 75-80 lira, yine geçen yıl 1.200 ile 1.300 lira arasında değişen ithal kömürün tonu da bugün 3 bin liraya yükselmiş durumda. Artık halkımıza fiyat vermekte sıkıntı yaşıyoruz. Geliyor bir vatandaşımız kömürün fiyatını soruyor, biz de fiyat veriyoruz. Aynı hemşehrimiz bir hafta sonra geldiğinde yeni fiyatı verince bize tepki gösteriyor. Kömürün bu kadar artmasının sıkıntısını bizimle birlikte, en çok da vatandaşımız yaşıyor. Çünkü vatandaşımızın alım gücü gerçekten çok düşmüş durumda. Geçen yıllarda bir-iki ton kömür alanlar şimdi 200-300 kilo ya da en fazla yarım ton alabiliyor. İthal kömür alamayanlar da daha uygun olan yerli kömüre yöneliyor. Geçen yıl tonu bin lira olan ve bu yıl 1.600 lira olan yerli kömür talebini de karşılamakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatların bu kadar artması nedeniyle işlerimizde çok düştü, satış yapamıyoruz. Kömür alma gücü olmayan vatandaşlarımız için bu kışın çok zor geçeceği ortada. Allah yardımcıları olsun.” 
Kömür, doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen büyük çaptaki zamlarla birlikte kışa sıkıntılı giren vatandaşlar da fiyatların bu kadar artması karşısında kara kara düşünmeye başladılar. 
Fiyatların bu kadar artması karşısında şok olan vatandaşlar, “Bu kadar zam olur mu? Akaryakıta, elektrik ve doğalgaza gelen zamlara yetişemezken şimdi de kömür zamlarıyla adeta şok olduk. Bir yıl da kömür fiyatı 2-3 kat nasıl artar anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu konuda ülkemizi yönetenler neden bir şey yapmıyor? İthal kömür yerine yerli kömür alalım diyoruz, onun fiyatı da hem çok pahalı, hem de bulamıyoruz. Biz bu kış neyle ısınıp, nasıl geçireceğiz? Ne yapalım bu gidişle evimizde kalın giysiler giyip, battaniye altında oturacağız” diyerek tepkilerini dile getirdiler. (HABER: SALİH GÜNER)