Besicilerin umudu kurban satışlarında…

Tarım ve hayvancılık şehri Kırşehir’de bayrama sayılı günler
kala besiciler, tüm umutlarını hayvanlarının satışına bağladı

10 binden fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu Kırşehir’de yem ve saman başta olmak üzere artan girdi fiyatları ile zor günler geçiren besicilerin umudu yaklaşan kurban Bayramı’nda.
Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime yetiştiren Kırşehir’deki besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek amacıyla Kırşehir ve çevre il ve ilçelerdeki hayvan pazarlarına gidiyor. Ama çoğu istedikleri rakamda satış yapamadıkları için hayvanlarını yeniden besihanelerine getirmek zorunda kalıyor.
Kırşehir Ticaret Borsası’na ait Canlı Hayvan Pazarı’na giderek kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar ise daha çok fiyatlar konusunda bilgi edinme telaşı yaşıyor. Kurbanlık hayvan almak için pazara gelen vatandaşlardan bazıları hayvanın kilosunu tespit etmeye, bazıları da yaşını anlamaya çalışıyor. Hayvanın beğenilmesinin ardından satıcı ile alıcı arasında kıyasıyla bir pazarlık başlıyor. Pazarda küçükbaş hayvanlar 900 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 4 bin liradan başlayıp, 11 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Besiciler ise uzun süre ve büyük emeklerle hayvanlarını yetiştirdiklerini, emeklerinin karşılığını almak için bugünleri beklediklerini belirterek, “Hayvan maliyetleri ve besi maliyetleri sürekli artıyor. Bu da ister istemez hayvan fiyatlarına yansıyor. Umarım bu yıl üreticilerin yüzünün güldüğü bir sezon olur. Geçen yıla göre fiyatlarda düşüş var. Vatandaşlarımız bütçelerine uygun kurbanlıklar arıyor.. Fiyatlarımız şu anda iyi ve bayrama doğru da aynı seviyede seyredeceğini düşünüyoruz. Pazarda büyükbaşlar 4 bin liradan başlıyor 11 bin liraya kadar satılıyor. Koç fiyatları bin 300 lira, koyun fiyatları ise bin lira civarında seyrediyor” diye konuştular.
Besiciler, bayrama 15 gün kala yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini dile getirerek, kurbanlık temini konusunda da sıkıntı yaşanmayacağını vurgularken, Kırşehirliler besihanelere giderek kurbanlıkları burada görme ve kesme arayışındalar. Kırşehir’de kurban satan besiciler ise vatandaşların kurbanlarını kesecek yerleri ve kesim yapacak kasapları temin etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Hükümetin hayvancılığın geliştirilmesi ve et ihtiyacını dışarıdan karşılamak yerine Türkiye’den temin etmek için verdiği teşvik ve krediler nedeniyle Kırşehir’de 10 bin fazla büyük ve küçükbaş besi işletmesinin bulunduğu bildirildi.
Kent merkezi, Kaman, Boztepe, Çiçekdağı ve Mucur'daki hayvancılık işletmelerinin kapasitelerinin dolu olduğunu ve bölgedeki olumlu hava koşullarının da etkisiyle hayvancılığın ilerlediği bildiriliyor.
Kırşehir'in olumlu hava koşullarından dolayı yem kalitesinin artması ile besicilik ve ahır hayvancılığının yaygınlaşması, hayvansal ürünlerden elde edilen verimin artırdığı ve bu nedenle Kırşehir'de tarımsal üretim ve hayvancılık yıldan yıla arttığı bildiriliyor. Kırşehir’de kayıtlı yaklaşık 20 bin çiftçinin 10 binden fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmesinde 200 bin büyükbaş, 230 bin civarında da küçükbaş hayvan bulunduğu, ayrıca 1 milyon 115 bin civarında ise kanatlı hayvan var olduğu, hayvancılıkta Kırşehir’in Türkiye genelinde de çok önemli bir yere geldiği bildiriliyor. (HABER: BEYHAN BALLI)