Kırşehir’de kuraklığın yaşanmadığı bölgelerde en az 1’e 10 alınan verim sevindiriyor

ARPA HASADI BAŞLADI, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Kırşehir il genelinde arpa hasadı başlarken, verimin bol çıkması Kırşehir çitçisinin yüzünü az da olsa güldürdü.

Kırşehir’de kuraklığının yaşanmadığı bölgelerde arpa hasadında en az 1’e 10 verimlilik alındığı bildirilirken, çiftçiler “Bu yıl Allah yüzümüze baktı arpa ekili alanlarımızda verim bol oldu. Malum geçen yıl mazot, gübre ve ilaç bu kadar pahalı olmadığı için ekmiştik ve buna göre az da olsa para kazandık. En az 1’e 10 verim alınca hem geçmiş döneme ait borçlarımız ödeme şansı bulacağız, hem de yeni ekim için hazırlık yapacağız. Ancak yeni sezonda mazot, ilaç ve gübre fiyatları bugünkü yüksek fiyatlarla olursa çoğu çiftçi tarlasını ekip dikemez. Bu konuda hükümet çiftçiye destek olmak için fiyatları aşağıya çekmeli ve mutlaka ekim desteği vermelidir” diye konuştular.

Kırşehir ve yöresinde buğday hasadının da gelecek haftadan itibaren il genelinde başlaması beklenirken, Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen Kırşehir’de başlayan arpa hasatlarını yerinde kontrol etti.

İl genelinde yapılan hasatlarda, geçen senelere oranla daha fazla verim alınırken bu durumun çiftçileri oldukça mutlu ettiğini belirten İl Müdürü Duran Seçen, yaptığı ziyaretlerde çiftçilerin sorunlarını dinledi ve üreticilerle fikir alışverişinde bulundu.

Öte yandan Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince il genelinde hububatta dane kaybının az olması için biçerdöver ile yapılan biçimlerde çok dikkatli olunması için uyarılarda bulunuyor.

Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürü seçen, “Kırşehir’deki çiftçilerimizin bütün imkânlarını zorlayarak ekip diktikleri ve bir yıl boyunca alın teri akıttıkları ürünlerinin zayi olmasını hiç kimse istemez. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Ayrıca çiftçilerimizin sürdürülebilir ve verimli bir üretim yapmaları, çevreye ve toprağa zarar vermemeleri için anız alanlarını yakmamaları gerekmektedir. Bu konuda hem biçerdöver sahiplerini, hem de tarla sahiplerini uyarıyor ve gerekli denetimleri yapıyoruz” dedi. (HABER: NECLA BAĞCI)