Belediye Başkanı Ekicioğlu, Ahilik Haftası açılışında konuştu:

“Kırşehir’deki erenlerin bizlere bıraktığı kültürü gelecek kuşaklarımıza aktarmak hepimizin görevidir”

Başkan Ekicioğlu, CHP Yerel  Yönetimler Çalıştayı’na katıldı Başkan Ekicioğlu, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı

 

59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası açılış programına katılan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Ahilik Felsefesinin doğru bir şekilde yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Vali H. Mete Buhara, Kırşehir Milletvekilleri Necmettin Erkan ve Metin İlhan, siyasi parti temsilcileri, ilimiz protokolü ile esnaf temsilcileri, oda başkanları ve öğrencilerin katıldığı Ahilik Haftası açılış programında bir konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Ahilik felsefesine vurgu yaptı.

Ahi Evran-ı Veli’nin toplumsal düzenin ve birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirdiğini, kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin, adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağladığına dikkat çeken Başkan Ekicioğlu, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Yüzyıllar öncesinden Anadolu’da toplumsal adalet ve toplumsal birliğin gelişmesi için mücadele veren ve hemşehrisi olmaktan onur duyduğumuz Ahi Evran-ı Veli’nin önderliğinde gelişen Ahilik Teşkilatı, başta esnaflarımız olmak üzere toplumun bütün kesimine haktan ve doğrudan yana olmayı ilke edinmiştir. Ahi Evran-ı Veli, toplumsal düzenin ve birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirmiş, kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin, adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Toplumda birlik ve dayanışma sağlayan, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın düzenlenmesinde rol oynayan, merkezi Kırşehir olan ve Anadolu’da yüzyıllardan beri varlığını sürdüren Ahilik anlayışını sadece belli gün ve haftalarda kutlamak yerine günümüzde de hayatın içerisinde sürdürebilirsek ticari ve toplumsal ilişkilerde yaşadığımız birçok sorunu ortadan kaldırabileceğimize inanıyorum.

“Sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden, Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın öğretileri ile birbirimizle kucaklaşarak dünya milletleri ile yarışmalıyız. Ekonomimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımız tarihinden aldığı bu güçlü mirası koruyarak evrensel değerlerle bütünleşerek ilerleyecektir. Ahilik Teşkilatı sadece bunlarla da sınırlı olmayıp, Anadolu’nun bizlere yurt olarak bırakılmasında öncü rol oynayan Anadolu’muzda yine ilk kadın örgütlenmesi olan Bacıyan-ı Rum; Hacıbektaş’ta Kadıncık Ana gibi kadın örgütlenmeleriyle de Moğollara karşı savaşta çok önemli görevler üstlenmişlerdir. Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Fatma Bacılar, Kadıncık Analar, Âşık Paşa, Ahmedi Gülşehri, Kaya Şeyhi gibi Erenlerin bizlere bırakmış oldukları felsefe ve kültürü gelecek kuşaklarımıza aktarmak hepimizin görevidir.

“Açılışını yapacağımız Ahilik Müzesi, bizden önceki yönetimin yaklaşık 2010 yılından bu tarafa sürdürdüğü bir projeydi ve sonuna doğru yaklaşıldı. Biz de teşekkür ediyoruz bizden önceki yönetime. Biz de ne yapabiliriz dediğimizde Sayın Valimiz ve Vali Yardımcımız burayı projelendirelim dediler biz de hemen Kırşehir Belediyesi olarak kabul ettik ve projelendirdik. Proje aşaması bitmek üzereyken kaynak buldular teşekkür ediyoruz. TOBB’a, TESKOM’a, TESK’e bu konuda katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Hem binanın, hem Külliyenin yapımında hem de Müzenin oluşumunda çok önemli katkılar sunmuştur. Kırşehir’e çakılacak her çivinin yanındayız ve burayı da valiliğimize devrettik. Müzenin açılışını yapacağız, burada emeği geçen herkese bu Müzeyi kazandıran bizden önceki yönetimlere, belediye başkanlarına ve başkanımıza, TOBB TESKOB TESK Başkanlarına, dönemin valilerine, bugünkü Valimize; hepsine teşekkür ediyorum. O dönemden bu tarafa milletvekillerine teşekkür ediyorum Kırşehir ‘e hayırlı uğurlu olsun bu Müze diyorum.

“Bu duygu ve düşüncelerle Pir Ahi Evran-ı Veli’yi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, başta Ahi Esnaflarımız olmak üzere bütün ticaret erbabının ve hemşehrilerimin 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası’nı kutluyorum.” (HABER MERKEZİ)