AHi ESNAFI DA VATANDAŞ TA KAN AĞLIYOR!..

Döviz kurundaki artışla birlikte artan akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatları maliyetleri arttırdı ve halkın alım gücü iyice düşünce, aylardır doğru dürüst iş yapamayan Kırşehir esnafı adeta kan ağlıyor.

Şöyle çıkıp Kırşehir’in en işlek caddelerinden Terme Caddesi, Ankara Caddesi, Lise Caddesi’nde faaliyet gösteren esnafın büyük sıkıntı içinde yaşadıklarını duyacaksınız.

Son yıllarda böyle bir ekonomik krizi hiçbir iktidar döneminde yaşamadıklarını belirten Kırşehir esnafı “Ekonomide çok kötü ve zor günler yaşıyoruz. Sattığımızı tereğe koyamıyoruz. Artık umudumuz tükendi” diyor.

Kırşehir’deki Yeni Çarşı, Uzun Çarşı, Ahi ve Ünal Çarşılarında, ya da Ankara, Terme ve Atatürk Caddesi’nde faaliyet gösteren pek çok esnaf işyerinin büyük çapta düştüğünü, hatta bazılarının siftah bile yapamadığını, satışların yüzde 70-80 düştüğünü ifade ediyorlar.

Döviz kurundaki hızlı yükseliş nedeniyle mal alamadıklarını, aldıkları malın üzerine yüzde 25 oranında kâr ilave ederek sattıklarını, ancak tekrar aynı malı alırken, fiyatının yüzde 50, hatta yüzde 100 artması karşısında şok yaşadıklarını belirten Kırşehir’deki esnaflar döviz kurundaki artışın durmaması halinde pek çok esnafın kapısına kilit vuracağını düşündüklerini söylediler.

2 yıldır koranavirüs dolayısıyla, şimdi de döviz kurundaki büyük artış nedeniyle doğru dürüst iş yapamadıklarını belirten Kırşehir’deki esnaflar hükümetin bu konuda mutlaka bir şeyler yaparak esnafa sahip çıkması gerektiğini, pek çok esnafın zor günler yaşadığını, hatta kapısına kilit vurarak işsizler ordusuna katılacağından endişe ettiklerini ifade ettiler.

Kovid-19 salgınının henüz etkisi geçmemişken, döviz kurundaki artışla birlikte yükselen girdi maliyetleri, artan enflasyon değerlerinin esnafı çok zorladığını belirten esnaflar, halkın alım gücünün de çok aşağılara düştüğünü, parası olmadığı için alışveriş yapamadıklarını söylediler.

Esnaflar, “Ekonomideki belirsizlikler en çok esnafımızı zorluyor. Bugün baktığımızda birçok esnafımız icralık olmuş durumda. Alınan krediler geri ödenemiyor. Ekonomi en çok esnafı vuruyor. Bu gidişat hiç te iyiye gitmiyor. Umarız iktidar elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarını, hatta döviz kurunu daha da aşağılara çeker ve ekonomiye bir çeki düzen verir. Yoksa bu durum hiç te hayra alamet değil” diye konuştular.

Temel gıda ürünlerindeki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşmesinin yerinde bir karar olduğunu, ancak fiyatların daha da aşağıya çekilmesi için elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta da fiyatların aşağıya çekilmesi gerektiğini belirten esnaflar, “Halkımız Ramazan ayı dolayısıyla mecbur olmadıkça alışveriş yapmıyor. Bütçelerinin büyük bölümünü gıdaya ayırıyor. Bu da bütün sektörlerin işyerini olumsuz yönde etkiliyor” dediler.

Kömür, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla birlikte bu kış ısınma giderlerinin daha da arttırdığını belirten vatandaşlar, gıda sektörünün de son aylarda fahiş fiyatta yükseldiğini ifade ettiler.

Sebze ve meyve fiyatlarının Ramazan ayı dolayısıyla el yaktığını da belirten vatandaşlar, “Bir marul 20-25 lira, bir bağ maydanoz 5-6 lira olur mu? Bir kilo domates 30, bir kilo biber 35, bir kilo patlıcan 40 lira oldu. Zaten tavuğun, etin tadını unuttuk. Bu rakamlarla artık soframıza sebze bile koyamıyoruz. Marketlerdeki gıda ürünlerinin fiyatı her gün artıyor, hükümetin KDV’de yaptığı indirimlere rağmen nedense fiyatlar hiç aşağıya inmiyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler.  (HABER: BEYHAN BALLI)