Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek!
Bir takvim yılında 3'ten fazla alım-satım yapılması ticari faaliyet sayılacak. Aynı şahsın hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı alım-satımlar sayılacak. Yetki belgesi olmayan iş yeri açma-çalıştırma ruhsatı alamayacak. Yetki belgesi geçerlilik süresi olan 5 yıl iptal edildi, yenileme gerekmiyor sürekli geçerli olacak. Araç ilanlarında yetki belgesi numarası, ad-soyad/unvan gibi bilgiler zorunlu olacak.
İlan siteleri yetki belgesi olmayan işletmeleri ye yapamayacak. Ticari faaliyette bulunmayan vatandaşların ilanları için bir kısıtlama bulunmuyor. 10. İlan siteleri için kurallar 01.01.2021 den itibaren geçerli olacak. Ekspertiz raporu satıştan önceki 3 gün içinde alınacak, yoksa alınmamış varsayılacak. İkinci el alım-satımlardaki nakit ödemelerde güvenli ödeme sistemi zorunlu olacak. (Hali hazırda Takasbankın Taşıt Takas mobil uygulaması ve Ziraat Bankası gibi kamu bankalarında bu sistem uygulanmaktadır. Alan ve Satan sisteme birlikte girmeli ya da bankaya birlikte gitmeliler) Daha önce yetki belgesi verilen ve iş yeri şartlarını mevzuata uygun hale getirmeleri için 30.06.2021 tarihine kadar süre verilen işletmeler bu süreye kadar şartları sağlamazsa belgeleri iptal edilecek.
Corona virüsü salgınıyla birlikte sıfır km otomobil üretiminde yaşanan duraklamalar, 2. el otomobil piyasasını doğrudan etkiledi. Her ne kadar markalar üretimlerine tekrar başlasa da hem kapasiteler eski seviyesinde değil hem de birden fazla pazar için bekleyen siparişler söz konusu. Bu durum da yeni otomobil satın almak isteyen tüketicinin karşısına ya istenilen aracı bulamama ya da uzun bir sipariş süresi bekleme gibi sorunları çıkartıyor. Bu etkiyle birlikte tüketici kullanılmış otomobil seçeneğine yöneldi. Otomobil satın almak isteyenlerin oluşturduğu talep ikinci el otomobil fiyatlarını ve bulunurluğunu doğrudan etkiledi.
Artan ikinci el otomobil fiyatları, düşük faizli krediler ve yüksek talep bu sektörde yeni oyuncuların ortaya çıkmasını sağladı. 2. el otomobil ticareti yapmak için ülkemizde resmi bir belge ihtiyacı duyulmuyordu. Ancak bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte 2. el otomobili alım satımı yapanlarla alakalı önemli kararlar alındı.
Bu kararların başında araç alım satımı için ihtiyaç duyulan yetki belgesi yer alıyor ve yetki belgeniz yoksa senede en fazla 3 defa araç alım satımı gerçekleştirebiliyorsunuz. Yetki belgesine ek olarak dolandırıcılığı engellemek içinde bazı maddeler yönetmelikteki yerini aldı. (HABER: BEYHAN BALLI)