Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Erdoğan’ın Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) 2219 Yurt Dışı Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında sunmuş olduğu “CRISPR/Cas9 Genom Düzenleme Teknolojisi Kullanılarak Külleme Hastalığına (Sphaerotheca fuliginea) Dayanıklı Transgenik Olmayan Hıyar Hatlarının Geliştirilmesi” başlıklı araştırma önerisi destek almaya hak kazandı. Öğretim üyesi proje kapsamında araştırmalarını 12 ay süre ile İngiltere’nin University of Worcester, School of Science and the Environment, Molecular Plant and Microbial Biology Bölümü’nde gerçekleştirecek.
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Erdoğan, bu proje ile birlikte; mümkün olduğunca hızlı ve etkin bir şekilde, hıyar bitkisinde görülen ve ciddi ürün kayıplarına neden olan külleme hastalığına karşı toleranslı veya dayanıklı hatların geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. 
Erdoğan ayrıca hem dünyada hem de ülkemizde hastalıklarla mücadelede pestisit kullanımının maliyeti ve çevreye verdiği zarar göz önüne alındığında; etkili ve kısa sürede sonuç veren, dünyadaki son gelişmelere ayak uydurmamızı sağlayacak, hıyar külleme fungusuna dayanıklılık geliştirmek amacıyla CRISPR/Cas9 genom düzenleme sistemi kurulacağını anlattı.
Bu projenin, ülkemizde diğer bitki hastalıklarına dayanıklılık açısından gelecekte uygulanacak CRISPR/Cas9 genom düzenleme sistemi için öncü model çalışmalar arasına gireceğini ve transgenik olmayan ama hastalığa dayanıklılık kazanmış bitkiler elde edilerek ıslahta ve özel sektörde daha ileriki çalışmalarda bu bitkilerin kullanılabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Erdoağan, tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçilen üniversitemizin koordinatörlüğünde kurulan “Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nde çalışmanın ilerleyen aşamalarının devam ettirilmesinin bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacak sonuçlar vermesini beklediklerini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)