Rektör Karakaya: “AYDEP, öğrenme hakkını güvence altına alan bir sistemdir”

2015 yılında fikir olarak ortaya çıkan ve bugün uzaktan eğitim sistemi ile model olan Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Yönetim Sistemi (AYDEP), Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın talebi üzerine Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, YÖKAK Kariyer Uzmanı Ayhan Koçer, YÖKAK Akademik Uzmanı Doç. Dr. Salih Bardakçı, Doç. Dr. Dilek Avşaroğlu ve Ömer Faruk Yıldız’ın yer aldığı ekibe tanıtıldı.
13 Mayıs 2020 tarihinde uzaktan bağlantı sistemi ile gerçekleştirilen toplantıda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, açılış konuşmasını yaparak AYDEP’in ülkemizin yükseköğretim sistemine kalite getirmek için tasarlandığını, ortaya çıkan ürünün ülkemizin eğitim alanındaki “millileşme” hedefine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.
Rektör Karakaya konuşmasında iki yıl önce Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesinde pilot olarak uygulanmaya başlanan ve salgın nedeniyle Ahi Evran Üniversitesi’nin tüm birimlerinin kullanımına açılan Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesinin (AYDEP) bu zor zamanda çok önemli kolaylıklar sağladığını ve eğitimin aksamadan devam etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Prof. Dr. Vatan Karakaya, gelinen bu aşama ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarihi misyonuna yakışır bir hizmet sunmanın mutluğunu yaşadığını da ifade etti.
Rektör Karakaya, ülkemizin de içinde bulunduğu Koronavirüs Salgınında geliştirilen AYDEP’in tüm birimlerce sorunsuz kullanımının bir bakıma AYDEP’in uygulanabilirliğini test ettiğini vurguladı.
REKTÖR KARAKAYA: “2015 YILINDA FİKİR OLARAK ORTAYA ÇIKAN AYDEP’İN 2018 YILINDA PİLOT UYGULAMASI BAŞLADI”
AYDEP’in üniversitemiz için çok önemli bir proje olduğunu anlatan Rektör Karakaya, 2015 yılında fikir olarak ortaya çıkan AYDEP’in 2017 yılında yazılımının tamamlanarak 2018 yılında pilot uygulamasının başladığını söyledi. 2020 yılına gelindiğinde ise AYDEP’in uzaktan eğitimde kullanılmaya başlandığını ve üniversite geneline yayıldığını anlatan Rektör Karakaya, AYDEP’in işlevleri, ilkeleri ve katkılarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti:
“AYDEP’in temel amacı yükseköğretimi yeterliğe dayalı süreçlerle desteklemek, eğitim süreçlerinin sürekli izlenmesini sağlayan bir kontrol mekanizması kurarak kalite güvence sistemi oluşturmaktır. Bu kapsamda yeterliğe dayalı öğrenme, kazanım odaklı değerlendirme, yeterliğe dayalı program geliştirme ve nitelikli eğitim sunma amacındayız.”
REKTÖR KARAKAYA: “AYDEP, ÖĞRENME HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALAN BİR SİSTEMDİR”
AYDEP’in öğrenci merkezli bir eğitim olarak öğrenme hakkını güvence altına aldığını vurgulayan Rektör Karakaya, AYDEP’in ilkelerini şu şekilde sıraladı:
“AYDEP, öğrenmeye ve öğrencinin çok yönlü gelişimine odaklanır. Yeterlilik temelli program geliştirmeyi ve önceden belirlenmiş yeterliliklerin kazandırılmasını hedefler. Program yeterlilikleri ile öğrenme çıktılarını ilişkilendiren AYDEP, aynı zamanda öğrenme çıktıları ile öğretim uygulamalarını ilişkilendirir. Zengin öğretim materyali ve etkileşimli öğretim ortamı sunan AYDEP, yeterliliklere dayalı ölçme ve değerlendirme sağlarken aynı dersler için ortak sınav uygulaması yapmaktadır.”
REKTÖR KARAKAYA: “AYDEP, ÖĞRENCİ DOSTUDUR VE HESAP VEREBİLİR NİTELİKTEDİR”
Ülkemize nitelikli insan gücü yetiştirmenin üniversitemizin temel misyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, eğitimde kalite standartları oluşturmak ve eğitim süreçlerinin kalitesini güvence altına almak için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.
Bu amaçla geliştirilen AYDEP Öğrenme Yönetim Sisteminin önemli bir avantaj sağladığını ifade eden Rektör Karakaya, örgün ve yaygın eğitimde kullanılan ve eğitim süreçlerinin tamamını kayıt altına alan AYDEP’in öğrenci dostu özelliğine dikkat çekti.
AYDEP’in yeterlik temelli eğitim için gerekli altyapıya ve eğitimde hesap verebilirlik ile şeffaflığa sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu özelliği ile AYDEP’in üniversitelerin niteliğini artırıcı bir işlev yerine getirdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından AYDEP Koordinatör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, AYDEP’in felsefesi, ilkeleri, işlevleri ve yeterlik temelli eğitim konusundaki özellikleri hakkında sunum yaptı. Şimşek, ayrıca AYDEP Öğrenme Yönetim Sisteminin işleyişi hakkında kurul başkanı ve üyelerine bilgi vererek AYDEP’in akreditasyon süreçlerinde kullanılacak güçlü bir altyapı özelliğine sahip olduğunu vurguladı.
Şimşek’in ardından YÖKAK Başkan ve Üyelerine AYDEP sisteminde yer alan menülerin işleyişi konusunda örnekler üzerinden AYDEP Program Değerlendirme ve Geliştirme Ofis Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sultan Selen Kula ve AYDEP Ölçme Değerlendirme Ofis Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Salih Şimşek tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Kula, öncelikle Program Değerlendirme ve Geliştirme Ofisinin görevleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Daha sonra AYDEP’de bir dersin sistem üzerinden planlanması için gerekli olan tüm aşamaları uygulamalı olarak gösterdi. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Salih Şimşek ise, AYDEP üzerinden öğrencilerin hangi yöntemlerle ne şekilde değerlendirilebileceği konusunda uygulamalı bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumların yapılması ve soruların cevaplanmasının ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Karakaya ve proje ekibini böylesi özgün bir model geliştirmelerinden dolayı tebrik etti. Başkan Elmas, AYDEP’e çok fazla emek verildiğinin açıkça görüldüğünü ve bu projenin ülkemiz için çok değerli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Muzaffer Elmas, sistemin yaygınlaştırılması ve Türkiye için bir model oluşturması temennisinde bulundu. (HABER MERKEZİ)